Opel "astra" se više neće proizvoditi u Njemačkoj

Sljedeća verzija tog modela će se od 2015. proizvoditi samo u Engleskoj i Poljskoj, saopštili su u četvrtak Opel i Voksol, filijale američkog giganta Dženeral Motors
1 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2012. 16:20h

Njemački proizvođač automobila Opel ubuduće će svoj vodeći model, "astru", proizvoditi samo u Engleskoj i Poljskoj, a ne više u Njemačkoj gdje se fabrika postepeno zatvara.

Taj model se do sada proizvodio u Rušelshajmu (Njemačka), Elesmer Portu (Engleska) i Glivicama (Poljska).

Sljedeća verzija tog modela će se od 2015. proizvoditi samo u Engleskoj i Poljskoj, saopštili su u četvrtak Opel i Voksol, filijale američkog giganta Dženeral Motors.

U Engleskoj ta odluka znači 700 novih radnih mjesta i 155 miliona evra investicija. Ta fabrika već zapošljava 2.100 ljudi.

Premijer Dejvid Kameron je izjavio da je odluka o "astri" "sjajna vijest za britansku industriju". Investicija u Poljskoj biće slične veličine.

Ta odluka je, međutim, problem u Njemačkoj - postojbini Opela, iako firma tvrdi da želi da nastavi da koristi "maksimum" kapaciteta tamošnje fabrike gdje zapošljava 3.500 ljudi.

Dženeral Motors nezadovoljan poslovanjem te fabrike, priprema plan restrukturiranja Opela koji je već izgubio 8.300 radnih mjesta.

Rajner Ajnenkel, čan radničkog savjeta u Opelovoj fabrici Bohumu, izjavio je za AFP da je Opel izabrao Poljsku zbog veoma niskih plata, a Engleska jer je "slomio" otpor zaposlenih prijetnjom otpuštanjem i zatvaranjem fabrike.

Vodeći njemački sindikat, IG Metal je kritikovao odluku Opela.

Dženeral Motors je obećao prije dvije godine da neće biti otpuštanja u Opelu do 2014, ali nije prestao da vrši pritisak.

Po mišljenju stručnjaka, ta američka firma će zatvoriti bar jednu fabriku u Evropi.

Bonus video: