Azerbejdžancima se sviđa Herceg Novi

Azerbejdžanci su najavili ukupni investicioni program od 258 miliona eura, a za dodatne koristi Herceg Novom 2,5 miliona eura, kao i mogućnost zapošljavanja oko 1.500 radnika
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.05.2012. 14:54h

Predstavnici naftne kompanije Azerbejdžana, "State oil company of Azarbaijan Republic" (SOCAR), koji su na tenderu dobili u devedesetogodišnji zakup bivšu vojnu kasarnu “Orjenski bataljon” u Kumboru, posjetili su Herceg Novi i razgovarali sa predsjednikom Opštine Dejanom Mandićem.

Mandić nije mogao da saopšti detalje razgovora, a "Vijesti" nezvanično saznaju da je bilo riječi o investiciji u Kumboru i da su biznismeni iz Azerbejdžana bili zadovoljni gradom za koji su ocijenili da "ima uslova da se u njega investira".

Azerbejdžanci su najavili ukupni investicioni program od 258 miliona eura, a za dodatne koristi Herceg Novom 2,5 miliona eura, kao i mogućnost zapošljavanja oko 1.500 radnika.

Kompanija namjerava da završi projekat u tri faze i predviđa gradnju hotela, hotelskih apartmana, stambenog kompleksa, objekta za kongresni turizam, heliodroma, jaht kluba i marine sa 250 vezova.

Na mjestu doskorašnje vojne kasarne u Kumboru prostornim planom Opštine predviđena je izgradnja turističkog kompleksa najvišeg ranga, ali je, prije svega, potrebno uraditi i usvojiti Detaljni urbanistički plan Kumbora. Urađen je idejni projekat.

Nekadašnja kasarna u Kumboru, iz koje se Vojska iselila prije pet godina, prostire se na površini od 241.695 kvadratnih metara. U kompleksu su zgrade komande i kasarne, gde su bili smješteni vojnici, vojna ambulanta, magacini i hangar za hidroavione, koji je izgradila još Austrougarska voska.

Na doku, u krugu kasarne, je i lansirna rampa za ispitivanje torpeda, koju je prije Drugog svjetskog rata konstruisao pomorski kapetan Miroslav Štumberger.

U Kumboru je bila stacionirana najelitnija - specijalna jedinica (diverzanti) 82. pomorskog centra.

U krugu kasarne je i katolička crkva Sveta nejđelja. koju je oslikao najpoznatiji barokni slikar sa naših prostora, Tripo Kokolja.

Galerija

Bonus video: