Nema kontrole nabavki od preko pola miliona

Tenderi EPCG, Ministarstva za informaciono društvo i Apotekarske ustanove oglašeni su po partijama, tako da će pod lupom državne komisije biti ukupno 22 ugovora
58 pregleda 0 komentar(a)
novac, Foto: Uprava carina
novac, Foto: Uprava carina
Ažurirano: 17.05.2012. 15:51h

Većina naručilaca najvrednijih nabavki u Crnoj Gori, koji su dužni da u skladu sa odredbama novog Zakona o javnim nabavkama dostave dokumentaciju o tenderima vrednijim od 500.000 eura Komisiji za kontrolu postupka javnih nabavki radi dodatne kontrole postupka, “zaboravljaju” na tu zakonsku obavezu.

Svi potpisani ugovori i ugovoreni poslovi vredniji od pola miliona eura ništavni su sve dok ta državna komisija ne da saglasnost na dokumentaciju da je nabavka bila regularna.

Prema dostupnim informacijama “Vijesti“, ova zakonska obaveza tokom prvih pet mjeseci primjene novog Zakona provjerena je, za sada, samo u jednom slučaju - kod Elektroprivrede u vezi s nabavkom mašinskih radova za potrebe remonta Termoelektrane Pljevlja. Nakon dodatne kontrole državne komisije, međutim, taj tender je, zbog utvrđenih nezakonitosti, odmah poništen.

Prema zvaničnim podacima Uprave za javne nabavke, nabavke vrednije od pola miliona eura, otkad je na snazi novi Zakon o javnim nabavkama, naručivali su Udruženje penzionera Podgorice, EPCG, Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, Apotekarske ustanove Crne Gore i Luka Kotor.

Tenderi EPCG, Ministarstva za informaciono društvo i Apotekarske ustanove oglašeni su po partijama, tako da će pod lupom državne komisije biti ukupno 22 ugovora.

Za sada nema zvaničnih podataka da li je još neko od naručilaca u međuvremenu dostavio državnoj komisiji kompletnu dokumentaciju o postupku sprovedene nabavke vrednije od 500.000 eura, osim navedenog tendera u EPCG, ali nijedan takav slučaj više nije razmatran.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: