Uvoznički lobi uz pomoć vlasti koči domaću poljoprivredu

Do svega toga je, prema njihovim riječima, doveo koncept neoliberalne ekonomije, koji je potpuno i naglo otvorio domaće tržište
82 pregleda 8 komentar(a)
Prodavnica, proizvodi, Hrana,, Foto: Boris Pejović
Prodavnica, proizvodi, Hrana,, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.05.2012. 14:38h

Crna Gora je prošle godine potrošila 440 miliona eura za uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i za osam odsto povećala uvozničku zavisnost u odnosu na godinu ranije. Taj iznos čini preko 14 odsto ukupnog domaćeg bruto proizvoda.

Prema podacima Monstata, povećan je uvoz životinja, ribe, mlijeka, voća, brašna, pšenice, jakih alkoholnih pića, vode, stočne hrane.

Porazni podaci o uvozu hrane, koji raste svake godine, pokazatelj je da država ne čini ništa kako bi ojačala domaću poljoprivrednu proizvodnju, sektor koji je deklarativno, uz turizam, strateška privredna grana crnogorske ekonomije.

O kakvom se zabrinjavajućem trendu radi, pokazuje podatak o uvozu poljoprivrednih proizvoda iz prethodnih godina: Prije samo četiri godine, 2008. je uvoz hrane iznosio 150 miliona, 69 odsto manje nego u 2011, dok je 2007. bio manji čak 71 odsto (123,8 miliona).

Nebriga države ili su lobiji jači

Povećanje uvoza prehrambenih proizvoda, uglavnom onih koje Crna Gora već proizvodi ili ima dovoljno kapaciteta za to (mlijeko, mliječni proizvodi, svježe meso i slično), posljedica je nedovoljne brige države o razvoju domaće ekonomije, ali i postojanja jakih uvozničkih lobija, tijesno povezanog sa nekoliko visokih državnih funkcionera, saopštilo je “Vijestima” više sagovornika iz sektora poljoprivrede, ne želeći da preciziraju o kome se tačno radi.

Do svega toga je, prema njihovim riječima, doveo koncept neoliberalne ekonomije, koji je potpuno i naglo otvorio domaće tržište za prodor stranih proizvoda i time otvorio prostor za sticanje ekstraprofita za nekoliko domaćih uvoznika i distributera.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: