Slaba potražnja i dalje obara cijene nafte

Cijene barela sirove nafte oštro su pale danas na međunarodnim tržištima, pritisnute političkom neizvjesnošću u Grčkoj i zabrinutošću za kineski privredni rast, potražnja u svijetu slabi...
1 komentar(a)
Nafta, Foto: Shutterstock
Nafta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.05.2012. 16:21h

Barel sirove nafte pojeftinio je na londonskom tržištu za 1,83 dolara i njime se trgovalo po cijeni od 110,43 dolara. Na američkom tržištu cijena barela pala je za čak 2,15 dolara, na 93,98 dolara, što je od 19. decembra prošle godine najniža zabilježena cijena.

Lider grčke ljevičarske koalicije je danas odbio poziv predsjednika da učestvuje u zadnjoj rundi pregovora o koaliciji koja bi sastavila novu grčku vladu, što će najvjerovatnije dovesti do novih izbora.

Ta se informacija nadovezala na ionako izraženu zabrinutost za svjetski privredni rast, koju su produbili prošlonedjeljni podaci o slabljenju kineske industrijske proizvodnje. "Grčki izbori ugrožavaju jedinstvo eurozone, a kineska industrijska proizvodnja opasna je za glavni motor svjetskog privrednog rasta. Prošla je sedmica bila prilično loša kada je u pitanju raspoloženje na svjetskim tržištima", konstatovao je Olivie Žakob iz "Petromatrixa", švajcarskog časopisa koji se bavi naftnom industrijom.

On dodaje da se loša situacija na tržištu nastavlja i ove sedmice, a negativni ton poduprla je i Saudijska Arabija porukom da cijena nafte treba da iznosi 100 dolara za barel. Najveći svjetski izvoznik priželjkuje takođe, u istupu ministra za naftu Alija al-Naimija, da svjetske zalihe porastu prije očekivanog povećanja potražnje u drugoj polovini godine.

Kineska centralna banka preko vikenda je spustila kvotu obveznih rezervi za banke, oslobađajući procijenjenih 400 milijardi juana za kreditiranje, nakon što su podaci pokazali da druga po veličini svjetska privreda dodatno slabi u odnosu na najsporiji tromjesečni rast u zadnje tri godine.

Zemlje OPEC-a su na svom sajtu objaviole da je referentna cijena njihove nafte u petak iznosila 109,24 dolara, što znači da je bila 72 centa niža nego prethodnog dana.

Bonus video: