I da dođe više turista, ne bismo imali gdje da ih smjestimo

Turistički radnici tvrde da turisti koji su namjeravali da odu u neko popularno ljetovalište najvjerovatnije nijesu ni čuli za Crnu Goru
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.05.2012. 07:42h

Na crnogorski turizam neće negativno uticati stabilizacija situacije u Grčkoj, Egiptu ili Tunisu i oko toga se slažu i zvaničnici i ljudi koji žive od turizma, ali su razlozi koji ih navode na takav zaključak različiti.

Turistički radnici, sa kojima su „Vijesti“ razgovarale kazali su da Crna Gora svake godine, zbog toga što se ne grade hoteli, može da primi isti broj gostiju i da su tokom turističkog špica svi kapaciteti uvijek popunjeni zbog čega ne može da računa na veći priliv gostiju. Oni tvrde da turisti koji su namjeravali da odu u neko popularno ljetovalište najvjerovatnije nijesu ni čuli za Crnu Goru, što je jedan od razloga zbog kojih nema oscilacija u broju gostiju.

Direktor Nacionalne turističke organizacije (NTO) Saša Radović je kazao da očekivanja uspješne sezone nijesu bazirana na situaciji u ostalim turističkim destinacijama, “kao što ni uspjeh prethodne sezone nije bio posljedica tuđeg neuspjeha”.

On je rekao da turizam kao strateška privredna grana zahtijeva velika ulaganja i posvećenost tokom cijele godine zbog čega će sezonu dočekati sa unaprijeđenom ponudom.

Ljetovanja u zemljama kao što su Grčka i Turska su tradicionalno aktuelna, kako zbog zanimljive ponude tako i zbog niskih cijena. U tim zemljama, naročito u Turskoj, sezona traje tokom čitave godine, a u Crnoj Gori 45 dana. Razlika između njih i Crne Gore je i u tome što su te države već toliko razvijene u turističkom smislu da im promocija i ne treba.

Ukinuta i eko taksa

Crna Gora je u potpuno drugačijem položaju i kada su ponuda, veličina i infrastruktura u pitanju tako da konkurentne cijene ostaju jedine sa čime može da se takmiči.

“U cilju produžetka sezone sklopljeni su brojni povoljni paket aranžmani u saradnji sa hotelijerima i nacionalnim avioprevoznikom. Možda je i činjenica da je Crna Gora destinacija za sve turiste bez obzira na njihovu kupovnu moć naša glavna prednost”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva turizma.

Cijene će, kako je rečeno, biti prilagođene okolnostima tako da sedmodnevni aranžmani mogu da se bukiraju već od 70 eura u privatnom smještaju i od 155 eura u hotelskom smještaju tokom glavne ljetnje turističke sezone. Od ove godine ukinuta je i eko taksa, što je svakako dobra vijest za one koji kreću za Crnu Goru svojim automobilom.

Za sedmicu u hotelu sa tri zvjezdice 280 eura

Iz Ministarstva nijesu naveli na koju kategoriju hotela ili smještaja se ponuda odnosi ali cijene budvanskih ugostitelja koje su važile za prošlu godinu pokazuju da dan u hotelu sa tri zvjezdice iznosi 40 eura. Za sedmicu, koliko traje najkraći odmor, to je 280 eura.

U istoj kategoriji sedam noći u popularnoj turskoj Antaliji košta od 199 eura, za one koji su se odlučili sada da putuju preko podgoričke agencije In travel. U junu, kako su kazali „Vijestima“, aranžman od 11 noći koštaće od 299 eura. Cijene se odnose na hotele sa tri zvjezdice, a u cijenu je uračunat prevoz avionom i usluge vodiča. U Crnoj Gori za 11 eura i tri dana manje, kad turista dođe, dobija noćenje sa doručkom u hotelu, ručak u nekom od gradskih restorana, ležaljku, kafu, vodu i pivo.

Antalija

Ista agencija nudi desetodnevni aražman za grčko ostrvo Krf, od čega se dva provedu u putu autobusom, od polovine juna do kraja ljeta za 239 eura. Smještaj je u hotelu sa tri zvjezdice, a u cijenu je uračunt, osim prevoza, i obilazak još nekih ostrva i usluge vodiča.

Kratak petodnevni odmor u Istanbulu, koji je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, preko agencije Ist vest vojaž košta od 320 do 450 eura. Direktorica i suvlasnica agencije Zorka Raičević kazala je da su to šoping ture, a a je u cijenu uračunat avio prevoz, obilazak svih osnovnih znamenitosti Istanbula kao što je krstarenje Bosforom, trgovina na Grand bazaru, Topkapi palata, muzej Aja Sofija.

Raičević je rekla da oni imaju ponudu za Antaliju od 330 eura za sedam dana boravka u hotelu sa tri plus zvjezdice. Takođe, sedam dana boravka u hotelu sa pet zvjezdica sa uračunatom kompletnom uslugom (ol inkluziv) košta 770 eura.

I ponuda agencije Ist vest vojaz za grčko ljetovalište Lefkada je povoljnije od onoga što se nudi u Budvi. Naime, 10 dana u Lefkadi do koje se stiže autobusom je od 200 do 350 eura. Smještaj je u apart i hotelima sa tri i četiri zvjezdice.

10 dana u Lefkadi do koje se stiže autobusom je od 200 do 350 eura

Raičević je rekla da oni dovode goste i u Crnu Goru, te da imaju dogovor sa tur-operatorima za oktobar kada će njihove klijente sedam dana u Budvi koštati 400 eura. Biće smješteni u hotelima sa tri ili četiri zvjezdice.

Priroda je naša prednost

Crna Gora ima nevjerovatnu prirodnu ljepotu i dobru promotivnu politiku i, kako tvrde iz Ministarstva turizma, mogućnost kombinovanja kupališnog i planinskog turizma u jednom danu je unikatna prednost Crne Gore u odnosu na konkurente.

“Dovođenje velikih investitora kao što su Aman Rizorts i Oraskom, izgradnja Porto Montenegra šalje poruku svjetskom turističkom tržištu, tur-operatorima i investitorima da smo stabilna zemlja, koja vodi sigurnu politiku ka ostvarenju cilja da postanemo visokokvalitetna turistička destinacija”, saopštili su iz Ministarstva i dodali da je prisutnost crnogorske ponude na svim značajnijim sajmovima turizma u svijetu doprinijela sklapanju brojnih ugovora sa tur-operaterima.

“U cilju produžetka sezone sklopljeni su brojni povoljni paket aranžmani u saradnji sa hotelijerima i nacionalnim avioprevoznikom. Možda je i činjenica da je Crna Gora destinacija za sve turiste bez obzira na njihovu kupovnu moć naša glavna prednost”, kazali su iz Ministarstva.

Razvoj planinarenja i biciklizma, pješčenja, vožnje kajaka, istraživanje kanjona, splavarenja i raznih aktivnosti na otvorenom je ono sa čim računaju da se gosti mogu privući.

Direktor NTO Saša Radović je rekao da su boravak u netaknutoj prirodi i ruralni turizam definitivno svjetski hit, pa su i smještajni kapaciteti domaćih eko kampova i etno sela sve popularniji. “Cijene su i ove godine prilagođene ekonomskim kretanjima. Kvalitet koji se može dobiti za određeni novac je viši nego u konkuretntskim destinacijama. Jako je važno da cjenovna politika odgovara nivou kvaliteta u svim segmentima ponude, tako da će svaki gost naći odgovarajuću cijenu što se tiče smještajnog kapaciteta, prevoza i vanpansionske ponude za svoj odmor”, smatra Radović.

Ne možemo se takmičiti sa razvijenim destinacijama

Zorka Raičević iz Ist vest vojaž agencije kazala je da je Turska veliko i razrađeno tržište sa dugom turističkom sezonom, a da Crna Gora, sa druge strane, još radi na sopstvenoj promociji.

“Malo ko zna za nas ali pomaka ima jer smo vratili francusko tržište. I njemačko se polako vraća i mislim da se sada treba okrenuti skandinavskim zemljama”, smatra Raičević.

“Malo ko zna za nas ali pomaka ima jer smo vratili francusko tržišt"

Ona je rekla da je problem domaćeg turizma to što nema velikih hotela koji sebi mogu da priušte niže cijene. “Mali hoteli imaju i male kapacitete tako da ne bi bili profitabilni kada bi radili sa nižim cijenama”, objasnila je Raičević.

Novosti: Ljetovanje od 100 eura

Za ljetovanje u Crnoj Gori turisti će ovog ljeta izdvojiti od 10 do 40 eura dnevno, zavisno koji smještaj odaberu, pišu beogradske “Večernje novosti”.

Kao i ranijih godina, kako prenosi list, najskuplje će proći oni koji odu na odmor u Budvu ili Herceg Novi, gdje noćenje u jeku sezone košta oko 30 eura. Nešto su jeftinija manja mjesta poput Petrovca ili Bečića.

"Kada je Crnogorsko primorje u pitanju, Budva je i dalje najposjećenije ljetovalište, pa su i shodno tome cijene smještaja najviše. Cijena jednog noćenja u privatnim pansionima za boravak u junu je oko 10, 15 eura", kazali su “Novostima” iz Turističke organizacije Crne Gore.

"Oni koji bi da se kupaju i sunčaju u julu i avgustu moraće da izdvoje od 30 eura, pa nadalje. Ni Boka Kotorska, ne gubi na popularnosti kod srpskih turista. Beograđani već tradicionalno vole da ljetuju u Herceg Novom i Kotoru, gdje su cijene smještaja slične kao i u Budvi. Tako se u centru grada, u špicu sezone može naći smještaj po cijeni do 30 eura dnevno. Oni koji bi ipak da prođu nešto jeftinije mogu provesti odmor u mirnom bokeljskom naselju Đenovići. Aranžman u periodu od 9. do 16. juna staje 90 eura, a od 13. do 20. juna 100 eura. U cijenu je uključen smještaj druge kategorije i pun pansion u restoranu na samoj obali mora.

Omogućen je popust za djecu, kao i plaćanje u ratama čekovima građana. I neke agencije pripremile su ponudu za Crnu Goru. Turistička agencija „Sabra travel“ rezervisala je privatan smještaj u Petrovcu, u naselju Brežine, 250 metara udaljenu od petrovačke plaže. Noćenje sa doručkom za deset dana u terminu od prvog maja do prvog juna staje 22 eura, a do 21. juna nešto skuplje 24 eura. Hotel je ove godine renoviran i svi apartmani su opremljeni svojim klima uređajem, kupatilom, kuhinjom i terasom.

Galerija

Bonus video: