Radnici "Radoja Dakića" spremni za protest 15. maja

"Preko 70 odsto građana je nezadovoljno zbog siromaštva i nesrazmjerne jednakosti", poručio je Vukčević.
136 pregleda 3 komentar(a)
Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.05.2012. 11:44h

Bivši radnici podgoričke fabrike "Radoje Dakić", podržaće u utorak 15. maja veliki građanski protest, najavio je predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca fabrike, Milan Vukčević.

Vukčević je agenciji Mina-business kazao da se radnici fabrike "Radoje Dakić", solidarišu sa svim mirnim protestima koji podsjećaju intitucije i pojedince na njihove obaveze prema građanima.

"Već tri i po godine okupljamo se ispred zgrade Vlade, tražeći stečena radnička prava i iz tog razloga podržavamo i masovno ćemo doći na protest koji će biti održan u utorak u 18 sati", rekao je Vukčević.

On je podsjetio da su radnici te podgoričke fabrike podržali i prethodna tri velika građanska protesta koji su organizovali Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Unija Slobodnih sindikata (USSCG) i Studentska unija.

Vukčević smatra da su građani nezadovolji onim što se dešavalo proteklih 20 godina.

"Preko 70 odsto građana je nezadovoljno zbog siromaštva i nesrazmjerne jednakosti, nezadovoljni su i oni koji protestuju i oni koji to ne rade na ulici, a brojevi ne govore ništa", poručio je Vukčević.

Bivši radnici "Radoja Dakića" se više od tri godine okupljaju preko puta zgrade Vlade tražeći hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura.

Glavnica duga iznosi oko 30 miliona eura, pripadajuće kamate koje je potvrdio Viši sud još 7 miliona eura, a pravo na isplatu ima 1.650 bivših radnika.

Radnicima je pravosnažnim sudskim presudama dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona eura koje ne mogu da prodaju.

Kompanije Zetagradnja i "Čelebić" su 27. oktobra prošle godine odustale od kupovine tog zemljišta, površine 221.000 kvadratnih metara, za koje su nudili 35,4 miliona eura.

Konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg su činili Voli, Bemax, Novi Volvox, Kroling, Normal kompani /Company/ i Master inženjering za zemljište je nudio 27 miliona eura.

Bonus video: