DPS ne bježi od podjele EPCG

Rimski dnevnik "Korijere dela sera" objavio je da će, na osnovu dogovora Vlade i A2A, EPCG biti podijeljena na dvije kompanije
7 komentar(a)
računi za struju, struja, Foto: Arhiva "Vijesti"
računi za struju, struja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.05.2012. 14:12h

Ideja italijanske kompanije A2A o podjeli Elektroprivrede poznata je vrhu vladajućeg DPS-a i, za sada, nije odbijena, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Iz Vlade “Vijestima” nije stigao konkretan odgovor na pitanje da li je predlog A2A razmatran i prihvatljiv, već je ponovljeno da ni u jednoj od opcija ne postoji mogućnost da bude ugroženo većinsko državno vlasništvo u EPCG.

Rimski dnevnik "Korijere dela sera" objavio je da će, na osnovu dogovora Vlade i A2A, EPCG biti podijeljena na dvije kompanije. Država bi kontrolisala jednu, u čijem vlasništvu bi bio skuplji izvor energije - Termoelektrana Pljevlja i preuzela bi teško naplativi dug KAP-a. Italijanskoj kompaniji bi pripali hidroenergetski potencijali, ali i 50 odsto akcija EPCG-a. Sada, država je vlasnik udjela od 55 odsto, dok A2A kontroliše 43,7 odsto i upravlja EPCG.

Ni ministar ekonomije Vladimir Kavarić nije bio konkretan.

Ni ministar ekonomije Vladimir Kavarić nije bio konkretan.

"Crnogorska vlada radi u skladu sa zaključcima parlamenta da nađe najbolje moguće rješenje za opstanak KAP-a. Rješenje za opstanak KAP-a se ne može nalaziti bez EPCG, i u ovom momentu se rade analize. Da vidimo koja je najbolja opcija koju ćemo ponuditi Skupštini kao dugoročno rješavanje problema KAP-a", kazao je Kavarić TV Vijesti, tokom radnog boravka delegacije Vlade u Rimu.

Iz EPCG bez komentara

Član Odbora direktora EPCG u ime A2A Mauro Miljo bio je manje diplomatičan. On je crnogorskim novinarima u Rimu kazao da su "mnoge opcije" u pregovorima sa Vladom savladane, ali da još nije pronađen optimalan model u interesu obje strane.

"Međutim, izvjesno je da imamo različite pristupe koji uključuju obje opcije reorganizacije EPCG. Sve će zavisiti od analize koju upravo radimo, ali mi prije svega moramo da gledamo interese EPCG", rekao je Miljo.

Generalni direktor A2A Renato Ravaneli prije dva dana je novinarima u Italiji kazao da u crnogorskoj vladi postoji volja da se prihvate zahtjevi italijanskih partnera da svoj udio koncentriše isključivo na hidroelektrične pogone.

"Podjela EPCG nije bila tema nijednog organa u upravi kompanije", kazali su "Vijestima" iz kompanije.

U EPCG nijesu htjeli da komentarišu moguće scenarije, uključujući i posljednji koji podrazumijeva diobu jedinstvene kompanije, uz naglasak da se o tome pitaju akcionari, odnosno najveći vlasnici.

"Podjela EPCG nije bila tema nijednog organa u upravi kompanije", kazali su "Vijestima" iz kompanije.

Potpredsjednik SDP-a i Vlade Vujica Lazović bio je na čelu Tenderske komisije za djelimičnu privatizaciju EPCG 2009. godine, na osnovu koje je A2A postala partner države u toj kompaniji. Aneks ugovora, koji je memorandumom dogovoren u avgustu prošle godine, nije potpisan, a njime je trebalo da se predvidi da Italijani odustaju od većinskog vlasništva. A2A ni po aktuelnom ugovoru ne ispunjava uslove da dođe do većinskog gazdovanja EPCG.

Bonus video: