Odugovlačenje u korist Brkovića

Zahtjev za uvođenje stečaja podnijet je krajem novembra 2011. a CKB više od godinu ne može naplatiti potraživanje u iznosu od oko 2,48 miliona
1 komentar(a)
Dragan Brković, Foto: Luka Zeković
Dragan Brković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.05.2012. 09:21h

Sudija Privrednog suda Ivan Kovačević odložio je za 18. maj ročište na kojem se raspravljalo o zahtjevu CKB-a i OTP faktoringa za uvođenje stečaja u barskoj firmi Horizont Logistic, biznismena Dragana Brkovića.

Sudija je imenovao privremenog upravnika i tražio da se početkom naredne sedmice sudu odmah pribavi izvod o stanju na računu dužnika. Taj dokaz sa novijim datumom prethodno sudu nijesu dostavili ni predstavnici predlagača stečaja, niti opunomoćeni predstavnik dužnika.

Zahtjev za uvođenje stečaja u ovoj Brkovićevoj firmi podnijet je krajem novembra 2011. a CKB više od godinu ne može naplatiti svoje potraživanje u iznosu od oko 2,48 miliona eura.

Sastanak povjerilaca Vektre Montenegro je odgođen za 6. jun, jer je u međuvremenu iz Apelacionog suda stigla odluka te sudske instance da je poništena odluka o uvođenju stečaja

"Bilo kakvo dalje odugovlačenje ovog postupka objektivno bi predstavljalo farsu", ocijenio je advokat Radonjić.

Opunomoćeni predstavnik Horizont logistica Ranko Grbavac rekao je da predlagač zahtjeva nije postupio po nalogu suda i dostavio dokaze koje je trebalo da dostavi.

On je naglasio da u skladu sa članom 12. Zakona o stečaju ne postoje razlozi za pokretanje stečajnog postupka jer je imovina dužnika veća od obaveza, te da se ni u kom slučaju ne može govoriti o prezaduženosti.

"S obzirom na kratak rok odlaganja ročišta koji mi je ostavljen nakon što sam preuzeo predmet, na podnesak predlagača ću se pismeno izjasniti, a potom sudu predložiti da se obavi vještačenje imovine dužnika i izvedu konkretni dokazi za tvrdnje o navodnoj prezaduženosti", naveo je Grbavac koji je zatražio odlaganje ročišta.

Radonjić se, međutim, kategorički usprotivio ponovnom odlaganju ročišta.

"Smatram da je sad potpuno jasno da se radi o strategiji da se ovaj postupak odugovlači. Sud je trebalo da odluči o ovom zahtjevu u roku od 30 dana najkasnije do 28. decembra 2011. godine", podsjetio je advokat OTP-a i napomenuo da su prinudnim putem uspjeli naplatiti od Brkovićeve firme svega oko 8.000 eura.

Na kraju rasprave advokat Horizont logistica Ranko Grbavac prigovorio je opet sudiji da mu je odlaganjem ročišta za 18. maj opet ostavljen kratak rok, te da će u idući petak opet tražiti odgađanje ročišta.

Povjerioci Vektre odgodili sastanak

Sastanak povjerilaca Vektre Montenegro je odgođen za 6. jun, jer je u međuvremenu iz Apelacionog suda stigla odluka te sudske instance da je poništena odluka o uvođenju stečaja u toj glavnoj Brkovićevoj kompaniji.

Tročlano vijeće Apelacionog suda u kojem je predsjedavala Lidija Ivanović, a članovi bili Mevlida Muratović i Marija Marinković poništilo je rješenje sudije Privrednog suda Miodraga Anđelića kojem je u Vektri Montenegro 27. marta otvoren stečajni postupak zbog neplaćenog duga od preko 20 miliona eura.

Apelacioni sud je utvrdio da su dati razlozi Privrednog suda za uvođenje stečaja bili “nepotpuni i nedovoljni”, kao i da je u razlozima pobijanog rješenja “izostala ocjena dokaza”.

Ocijenjeno je da se odluka prvostepenog suda zasniva isključivo na potvrdama CBCG izdatim 16. novembra i 7. marta, na osnovu kojih je utvrđeno da postoje razlozi za uvođe stečaja u Vektri.

Bonus video: