KAP za tri mjeseca izgubio 6,9 miliona

KAP je prošlu godinu završio gubitkom od 86,66 miliona eura, za razliku od 2010, kada je imao 93,5 miliona eura profita
0 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.05.2012. 09:35h

Uprkos uvjeravanjima ruskog menadžmenta da je Kombinat aluminijuma početkom ove godine konačno ušao u zonu profitabilnosti, zvanični rezultati o tromjesečnom poslovanju pokazuju suprotno.

KAP je od januara do kraja marta ostvario gubitak od čak 6,89 miliona eura, što je više nego dvostruko gori rezultat nego u uporednom prošlogodišnjem prvom kvartalu.

To pokazuju najnoviji podaci o poslovanju kompanije objavljeni na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV). Tokom prva tri mjeseca 2011. godine KAP je izgubio 3,41 milion eura.

Ovogodišnji tromjesečni prihodi KAP-a iznosili su 38,65 miliona eura, i manji su oko 14 odsto nego u uporednom periodu prošle godine. Treba napomenuti daje KAP tokom vremenskih neprilika u februaru morao u jednom periodu da smanjiti proizvodnju jer su Crnoj Gori prijetile restrikcije.

Pad ovogodišnjih prihoda od prodaje metala nije mogao amortizovati ni smanjenje poslovnih rashoda za nešto više od pet miliona na 42,8 miliona eura, kao i smanjenje troškova materijala za približno toliki iznos na 29,57 miliona eura.

Kupovina električne energije, glavne sirovine za proizvodnju metala u Kombinatu, za prva tri mjeseca ove godine bila je pokrivena državnim subvencijama. Loši dani za KAP najvjerovatnije tek dolaze, ukoliko država brzo ne reaguje i ne nađe novog partnera.

Uprkos lošem poslovnom rezultatu, Kombinat aluminijuma ni tokom prvog kvartala ove godine nije redovno plaćao račune za struju, tako da je pravo pitanje kako je ostvaren ovako negativan rezultat.

Ukupni dugovi KAP-a, uglavnom kratkoročni, iznose oko 324,1 milion eura plus 8,51 milion eura odloženih poreskih obaveza.

KAP je prošlu godinu završio gubitkom od 86,66 miliona eura, za razliku od 2010, kada je imao 93,5 miliona eura profita.

I Boksiti u minusu

I Rudnici boksita, druga kompanija kojom CEAC ruskog oligarha Olega Deripaske zajedno gazduje sa Vladom, ostvario je gubitak od 3,22 miliona eura tokom prva tri mjeseca ove godine.

Taj rezultat je za oko 9,8 odsto bolji nego u uporednom periodu prošle godine, kada je ostvaren gubitak od 3,57 miliona eura. Ukupni dugovi Boksita iznose 95,8 miliona eura, od čega se na dugoročne obaveze odnosi 66 miliona eura, a na kratkoročne 29,63 miliona eura.

Bonus video: