Radnici "Monter koda" umjesto zaostalih plata dobili otkaze

„Nije bilo lako donijeti odluku da prestanemo da radimo, ali nismo mogli dozvoliti sebi da još više tonemo u ponor i čekamo dok se Ćurčić smiluje", rekao je jedan od radnika
146 pregleda 5 komentar(a)
Monter kod, Foto: Arhiva "Vijesti"
Monter kod, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.05.2012. 19:41h

Umjesto plata dvanaestorici radnika pljevaljskog preduzeća “Monter kod” koji su zajedno sa svojim kolegama skoro mjesec štrajkovali zbog neisplaćenih zarada, vlasnik preduzeća Ljubiša Ćurčić, uručio je rješenja o prestanku radnog odnosa nakon što su im istekli tromjesečni ugovori.

Ćurčić je, kako tvrde radnici, uručio rješenja nakon što oni nijesu pristali da rade pod uslovima koje im je on nedavno ponudio.

Vlasnik “Monter koda” je radnicima nudio da im za 60 dana isplati tri plate, od šest koliko im duguje, a za uzvrat je tražio da oni prekinu proteste.

Zaposleni su od Ćurčića tražili da im isplati makar jednu platu ili tople obroke koje im duguje iz 2010. godine, što je, kako tvrde zaposleni, polovina plate.

Vlasnik preduzeća rekao je radnicima da će im u ponedjeljak dostaviti podatke o tačnom iznosu duga

„Tražili smo još jednu platu ili zaostale tople obroke, kako bismo imali makar da platimo karte za prevoz do Termoelektrane gdje bi trebalo da radimo. On nam je rekao da nema novca i da ne može pristati na taj naš zahtjev“, rekao je jedan od radnika.

On kaže da zaposleni nijesu mogli da pristanu da rade i da na zarade mjesecima čekaju, jer su dovedeni na rub egzistencije, pa se moraju snalaziti.

„Nije bilo lako donijeti odluku da prestanemo da radimo, ali nismo mogli dozvoliti sebi da još više tonemo u ponor i čekamo dok se Ćurčić smiluje da nam isplati mizerne plate“, rekao je jedan od radnika.

Štrajk počeo 17. aprila

Vlasnik preduzeća rekao je radnicima da će im u ponedjeljak dostaviti podatke o tačnom iznosu duga.

Radnici “Monter koda” počeli su štrajk 17. aprila zbog neisplaćenih osam plata. U međuvremenu Ćurčić je radnicima isplatio dvije zarade.

Isplatu potraživanja poslodavac je dužan da izvrši prije donošenja rješenja o otkazu ugovora o radu

Ćurčićevu ponudu prihvatila su četvorica radnika i oni će najvjerovatnije nastaviti rad u tom preduzeću, dok će sedam radnika koji su primljeni na neodređeno vrijeme vjerovatno nastaviti proteste, dok im poslodavac ne isplati zaostala dugovanja.

Otpušteni radnici kažu da im je poslodavac rekao da ima pravo da ih otpusti iako im nije isplatio plate i druga primanja koja ih sljeduju po kolektivnom ugovoru.

U članu 146 Zakona o radu se kaže da je poslodavac dužan da zaposlenom, u slučaju prestanka radnog odnosa, odnosno otkaza ugovora o radu, isplati sve neisplaćene zarade, naknade zarade i druga primanja koja je zaposleni ostvario do dana prestanka radnog odnosa, kao i uplati doprinose za socijalno osiguranje u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom i ugovorom o radu.

Isplatu potraživanja poslodavac je dužan da izvrši prije donošenja rješenja o otkazu ugovora o radu.

Zahtjev za zaštitu prava, za isplatu potraživanja iz stava 1 ovog člana zaposleni može podnijeti inspekciji rada u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa.

Bonus video: