Italijanima elektrane, državi TE i dugovi KAP-a za struju

Italijanski list Korijere Dela Sera tvrdi da se Lukšić u Italiji dogovorio sa suvlasnikom EPCG da je podijele u dvije kompanije
102 pregleda 34 komentar(a)
Igor Lukšić, Mario Monti, Foto: AP
Igor Lukšić, Mario Monti, Foto: AP
Ažurirano: 11.05.2012. 13:16h

Italijanski list Korijere dela Sera objavio je u četvrtak, na dan boravka premijera Igora Lukšića u Italiji, vijest o dogovoru između crnogorske vlade i uprave A2A o dijeljenju EPCG na dvije kompanije, od kojih bi jedna upravljala Termoelektranom (TE) i preuzela dug Kombinata aluminijuma, dok bi druga upravljala hidroenergetskim pogonima.

KAP za struju duguje preko 40 miliona eura.

Prema navodima italijanskog lista, dogovor je da se A2A u potpunosti povuče iz dijela koji upravlja Termoelektranom i na taj način se otarasi KAP-ovog duga, ostavljajući potpunu odgovornost državi. U dijelu koji upravlja hidroelektranama, prenosi list, zadržali bi upravljačku funkciju i povećali akcionarski udio na 50 odsto.

"Povodom susreta crnogorskog premijera Igora Lukšića sa italijanskim šefom vlade Marijom Montijem, A2A je uspjela da razmrsi čvor u vezi sa investicijom u EPCG”, navodi Korijere dela Sera u tekstu objavljenom u četvrtak pod naslovom “Šuškanja i povici: A2A raspliće čvor u Crnoj Gori”.

Vlada ublažava

Iz Vladu su sinoć "Vijestima" odgovorili da ni u jednoj od opcija ne postoji mogućnost da bude ugroženo većinsko državno vlasništvo u toj energetskoj kompaniji.

Država sada ima 55 odsto EP, a kompanija A2A 43.7 odsto akcija.

"Ne postoji opcija rješavanja problema nabavke struje u KAP-u u kojoj bi većinsko vlasništvo države u EPCG bilo dovedeno u pitanje, kao i postojeći odnos akcija u toj kompaniji...", stoji u odgovorima na pitanja "Vijesti" o tvrdnjama rimskog lista.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: