Na tržište stiže prva crnogorska kamenica

Vlasnik uzgajališta kaže da za ostrige postoji veliko interesovanje, kako u Crnoj Gori tako i u zemljama okruženja Srbiji, Bosni i Hercegovini i Albaniji
151 pregleda 1 komentar(a)
Kamenica-ostriga, Foto: Radiokotor.info
Kamenica-ostriga, Foto: Radiokotor.info
Ažurirano: 10.05.2012. 11:26h

Uzgajalište Školjke Boke kod Orahovca i izvorišta rijeke Ljute, jedino te vrste u Crnoj Gori, u petak će na tržište plasirati prve crnogorske kamenice.

Vlasnik uzgajališta, Nevres Đerić kazao je agenciji Mina-business da će se ostrige plasirati isključivo preko firme Cogi centar po cijeni od 2 eura za komad, čija je prosječna težina između 80 i 100 grama.

"Riječ je o cijeni u koju je obračunat i porez na dodatu vrijednost (PDV), a novi crnogorski brend- crnogorska kamenica prodavaće se i na uzgajalištu Školjke Boke gdje će u ponudi biti i dagnje po cijeni od jedan i po do dva EUR po kilogramu“, rekao je Đerić.

On je saopštio da za ostrige postoji veliko interesovanje, kako u Crnoj Gori tako i u zemljama okruženja Srbiji, Bosni i Hercegovini i Albaniji.

On smatra da u plasmanu ove izuzetno cijenjene školjke, koja se najčešće konzumira živa uz dodatak soka od limuna, neće biti problema.

Plasman svog proizvoda Đerić započinje nakon 10 godina od početka bavljenja marikulturom, uspješnog završetka kursa u Instititu za biologiju mora pod vođstvom eminentnog italijanskog stručnjaka Marija Busanija, kao i više od tri godine od postavljanja prvog nasada mlađi donešene iz Stona.

U ovom pionirskom poduhvatu Đerić je, kako kaže, imao prije svega viziju o još jednom potencijalno domaćem brendu, crnogorskoj kamenici.

Na značajnoj pomoći se zahvlio pokojnom profesoru Jovanu Stjepčeviću koji je o kamenicama uradio i doktorsku disertaciju, kao i direktorima Instituta za biologiju mora u Kotoru, Sretenu Mandiću i Aleksandru Joksimoviću.

Projekat Školjke Boke započet je 20. decembra 2007. a Đerić je od Zavoda za intelektualnu svojinu Crne Gore dobio i ispravu o patentu Naprave za skupljanje i uzgoj školjki –ostriga.

Bonus video: