Davidović gradi za Grke u Miločerskom parku

Zakupac Svetog Stefana počeo gradnju spa centra na pragu ljetnje sezone, izvođač kompanija Miodraga Davidovića
60 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2012. 15:10h

Zakupac Svetog Stefana, vile Miločer i hotela Kraljičina plaža, kompanija Adriatik propertiz počela je u stoljetnoj miločerskoj šumi izgradnju velikog spa-centra od 2.500 kvadrata na nekadašnjim terenima, na samo desetak metara od najljepše crnogorske plaže - Kraljičina plaža.

Prašina, građevinska operativa, radnici i veliki građevinski radovi, dobrodošlica su gostima koji na početku ljetnje sezone žele prošetati Miločerskim parkom.

Građevinska operativa nikšićke kompnije Neksan, vlasništvo biznismena Miodraga Dake Davidovića, koja je angažovana kao izvođač radova ogradila je nekadašnji zemljani teniski teren, te juče i zvanično počela obimne radove i to samo sedam dana uoči stupanja na snagu zabrane gradnje za prvu, elitnu građevinsku zonu metropole turizma. Već 15. maja, kada stupa na snagu zabrana gradnje za pojas uz obalu, svi graditelji, pa i ovi u Miločerskom parku, moraće da poštuju opštinsku odluku. Završetak radova planiran je za 15. maj naredne godine, do kada bi spa-centar trebalo da bude u funkciji.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je građevinsku dozvolu 27. aprila ove godine, koju je potpisao ministar Predrag Sekulić i to Hotelsko-turističkom preduzeću Miločer, koje je vlasnik hotela Kraljičina plaža, a i urbanističkih parcela u zaleđu istoimene plaže. Adriatik propertiz, nije ni mogao da bude nosilac građevinske dozvole, jer nije ni vlasnik već zakupac.

Prije pet godina ova kompanija je zaključila ugovor sa Vladom, HTP Miločer i HG Budvanska rivijera o trodecenijskom zakupu triju elitnih hotela. On se obavezao da će osim rekonstrukcije Svetog Stefana i vile Miločer, izgraditi potpuno novi hotel Kraljičina plaža.

Direktor HTP Miločer Dragan Miković kazao je da je to preduzeće podnijelo zahtjev za izdavanje građevinske dozvole resornom ministarstvu.

- Od Ministarstva smo dobili sve saglasnosti i radovi su započeti. Ugovorom o zakupu hotela Kraljičina plaža između Amana i HTP Miločer bila je predviđena izgradnja spa-centra – kazao je Miković za “Vijesti“ i dodao da je investitor Adriatik propetiz.

Miločerski park koji je prepoznat po autohtonim biljnim vrstama, ostao je jedina zelena neizgrađena oaza na budvanskoj rivijeri, te zajedno sa Kraljičinom plažom, i najutentičniju prirodnu ljepotu na našoj obali, zbog čega je godinama unazad važio za odmor klijentele sa dubokim džepom. Da se namjerava graditi spa-centar, najavio je još prije dvije godine vlasnik singapurske kompanije Aman rizorts, operatora hotela Adrijan Zeka, koji je tada naveo da je riječ o dosta malom objektu, koji je neophodan za goste vile Miločer i Svetog Stefana.

Spa-centar se sastoji iz šest cjelina i ukupne površine je 2.532,14 kvadrata, sa prizemljem a u jednom dijelu i spratom. Graditelj ne može da gradi veći objekat, a nijesu predviđeni smještajni kapaciteti. Naime, kako pojašnjavaju u obrazloženju davanja UTU, cijeli prostor treba da predstavlja rekonstrukciju travnatog teniskog terena u velnes sadržaje. Naravno, investitor se obavezuje da očuva identitet tog mediteranskog ambijenta, kao i da primjenjuje prirodne i lokalne građevinske materijale, prije svega kamen, te da sliči vili Miločer odnosno načinu na koji je ona građena. Takođe, sva vegetacija mora biti sačuvana.

Dozvola izdata bez DUP-a po nalogu Vlade

Ostaje interesantno na koji je način resorno Ministarstvo izdalo građevinsku dozvolu, kada urbanistički plan Čedi – Kraljičina plaža, kojim je predviđena izgradnja novog hotela te urbanizacija cijelog prostora Miločerskog parka, gdje se trenutno izvode radovi, još nije usvojen.

Uvidom u urbanističko tehničke uslove, koje je Ministarstvo takođe izdalo početkom aprila prošle godine kompaniji Adriatik propertiz, navodi se da su urbanističko-tehnički uslovi (UTU) za gradnju spa-centra izdati na osnovu zaključaka Vlade od 3. marta prošle godine, a na zahtjev zakupca Svetog Stefana. U ovom zaključku su navedene tri stavke.

Prva je da je Vlada usvojila “informaciju o ubrzanju procedure obezbjeđenja neophodnih dozvola za gradnju spa-centra - Kraljičina plaža”. U drugom se “zadužuje Ministarstvo održivog razvoja i turizma da, na osnovu priloženog idejnog projekta izgradnje spa-centra izdaju urbanističko-tehnički uslovi za njegovu gradnju”, a u trećem je “zaduženo da izda građevinsku dozvolu za objekat spa-centra”, pod uslovom da investitor dostavi “revidirani idejni projekat i drugu zakonom definisanu dokumentaciju”, kao i da sa Opštinom zaključi ugovor o regulisanju naknade za komunalno opremanje zemljišta.

Ove zaključke potpisao je generalni sekretar Vlade Žarko Šturanović. Kako se navodi u obrazloženju građevinske dozvole iz Ministarstva od 27. aprila, ona je izdata jer je investitor dostavio urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju spa-centra dobijenu od Ministarstva, glavni projekat, izvještaj o izvršenoj reviziji glavnog projekta, list nepokretnosi izdat od Uprave za nekretnine, akt Opštine Budva - Sekretarijata za zaštitu imovine, kopiju plana izdatu od Uprave za nekretnine, polisu osiguranja, rješenje izdato od Agencije za zaštitu životne sredine kojim se utvrđuje da nije potrebna procjena uticaja na životnu sredinu za izgradnju ovog objekta, rješenje kojim je izdata vodna saglasnost od Uprave za vode, saglasnost na mjere zaštite od požara izdate od Sektora za vanredne situacije i civilnu bezbjednost MUP–a, saglasnost na elaborat o geotehničkim svojstvima terena, potvrdu da izgradnja spa-centra ne ugrožava vodovodnu i kanalizacionu mrežu izdata od JP Vodovod i kanalizacija Budva.

Nigdje nije pomenut izvod iz urbanističkog plana. Takođe, investitor je prije dobijanja građevinske dozvole, kako je „Vijestima” potvrđeno, platio komunalije koje su obračunate na nešto manje od 400 hiljada eura.

Galerija

Bonus video: