U budžetu manjak od 30 miliona

Deficit javnog sektora na kraju i kvartala 2012. godine iznosio je 37,26 miliona eura odnosno 1,1 odsto procjenjenog BDP-a
114 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2012. 14:59h

Procijenjeni javni prihodi u prvom kvartalu 2012. godine iznose 213,53 miliona eura, 30 miliona manje nego u istom periodu prošle godine, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Procentualno, to je pad od 12,33 odsto.

”Na pomenuti pad prihoda najviše je uticala niža naplata poreza na dodatu vrijednost od čak 16,84 odsto, što se dovodi u direktnu vezu sa usporavanjem ekonomske aktivnosti, uzrokovane prelivanjem krize iz evropskih zemalja, ali i vremenskim prilikama u prvom kvartalu ove godine koje su izmijenile normalan način funkcionisanja sistema”, navodi se u danas objavljenom biltenu Ministarstva finansija.

U istom periodu rashodi su bili znatno ispod prošlogodišnjih, što se, opet, treba tumačiti u svjetlu posebnog režima rada koji je bio na snazi tokom dvonedeljnog vanrednog stanja u državi, ali i kao rezultat strožijih mjera štednje koje sprovodi Ministarstvo finansija, ističe se u dokumentu objavljenom na sajtu Ministarstva.

”Na pomenuti pad prihoda najviše je uticala niža naplata poreza na dodatu vrijednost od čak 16,84 odsto"

“Izdaci su po svim osnovama bili niži osim u slučaju subvencija, koje su bile za 7,31 milion eura više u odnosu na prošlogodišnje. Ipak, nedostajuća sredstva bilježe rast od 16,4 miliona eura u odnosu na prošlogodišnje, i na kraju prvog kvartala iznose 79,92 miliona eura. U prvom kvartalu zadužili smo se 58,36 miliona eura preko inostranih izvora finansiranja, odnosno 16,44 miliona eura preko domaćih”, naveli su iz Ministarstva.

Po tim podacima, deficit javnog sektora na kraju i kvartala 2012. godine iznosio je 37,26 miliona eura odnosno 1,1 odsto procjenjenog BDP-a.

Oslabila i naplata poreza

Prihodi po osnovu poreza iznose 119,42 miliona eura i niži su 22,12 odsto u odnosu na planirane, a 14,34 odsto u odnosu na ostvarenje iz prethodne godine.

Objašnjava se da je do niže naplate poreza došlo zbog znatnog odstupanja u naplati akciza, PDV-a i carina, nastalih usljed prelivanja negativnih efekata krize sa spoljnjih tržišta, uz izraženu nelikvidnost i problema u industrijskom sektoru, te vanrednog stanja koje je paralisalo crnogorsku ekonomiju na značajan vremenski period prethodnog kvartala.

“Naplata poreza na dobit pravnih lica veća je u odnosu na planiranu za 17,02 odsto i 12,33 odsto u odnosu na uporedni prošlogodišnji period, zbog veće ostvarene dobiti u 2011. godini, što implicira na pozitivne signale u ekonomiji u prethodnoj godini”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Galerija

Bonus video: