Poljoprivredna proizvodnja šansa za razvoj Cetinja

Predsjednik Crne Gore ocijenio je da najavljene mjere lokalne vlasti na Cetinju predstavljaju idealan model za privlačenje stranih investicija
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2012. 14:37h

Svaki cetinjski privrednik otvaranjem novog radnog mjesta u tom gradu, moći će da ostvari subvencije u iznosu i do tri hiljade eura, kazao je gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, govoreći na na skupu „Afirmacija preduzetništva na teritoriji Prijestonice Cetinje – potencijali i perspektive“.

Događaju, upriličenom u plenarnoj sali Skupštine Prijestonice Cetinje, prisustvovali su brojni privrednici, poljoprivredni proizvođači i predstavnici mjesnih zajednica, te predsjednik države Filip Vujanović, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević i predsjednik Upravnog odbora Investiciono – razvojnog fonda Dragan Lajović.

Bogdanović je kazao da poljoprivrednoj proizvodnji leži jedna od ključnih šansi za dalji razvoj na cjelokupnoj teritoriji grada.

"Prijestonica Cetinje je, u cilju snažnije podrške ruralnom razvoju spremna da poljoprivrednim proizvođačima finansira kamatu tokom grejs perioda na sve odobrene kredite kod Investiciono – razvojnog fonda. Još jedna od mjera za podsticaj agrarnoj djelatnosti, jeste i finansiranje doprinosa za osiguranje poljoprivrednih proizvođača tokom trajanja grejs perioda. Naravno, pri komunalnom opremanju građevinskog zemljišta, svi poljoprivrednici sa teritorije Prijestonice Cetinje, biće oslobođeni naknade", kazao je Bogdanović.

Vujanović: Sjajni preduslovi za biznis

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ocijenio je da najavljene mjere lokalne vlasti na Cetinju predstavljaju idealan model za privlačenje stranih investicija, te nude sjajni preduslovi, kako za početak, tako i za razvoj već postojećeg biznisa. On je istakao kako ponuđene mjere predstavljaju pravi potez u momentu kada Cetinje doživljava izrazit disparitet.

"Cetinje karakteriše teško socijalno stanje, naspram kojeg stoje izuzetne mogućnosti za razvoj preduzetništva. Na Cetinju imamo stopu nezaposlenosti koja je za deset odsto veća u odnosu na državni prosjek, a između dva popisa, broj stanovnika Prijestonice niži je za gotovo deset procenata. Naspram svega toga, lokalna uprava danas je ponudila jedan izuzetno povoljan paket mjera, koji treba da predstavlja model prema kojem treba da privuku investitore i druge jedinice lokalne uprave u Crnoj Gori, što se posebno odnosi na sjever zemlje", kazao je Vujanović

Računarska oprema na poklon

Tokom skupa na Cetinju, gradonačelnik Bogdanović, dodijelio je računarsku opremu i dodatke za bežični internet predstavnicima svih mjesnih zajednica sa teritorije Prijestonice Cetinje. Računari sa aplikacijama za besplatni internet od danas su u vlasništvu mjesnih zajednica Bajice, Bata, Bokovo, Čevo, Ćeklići, Gornji Ceklin, Gruda – Donje Polje, Dobrska Župa, Dobrsko Selo, Dodoši, Drušići, Konak, Kosijeri, Ljubotinjsko – Građanska, Meterizi, Nova Varoš, Njeguši, Rvaši, Rijeka Crnojevića, Stari Grad, Štitari, Trešnjevo, Ubli i Žabljak Crnojevića.

Bogdanović je najavio i da će za stanovnike mjesnih zajednica na seoskom području, u narednom periodu, lokalna uprava organizovati posebni program računarske obuke.

Zajednička podrška privrednicima

Na Cetinju je potpisan i Memorandum o saradnji i razumijevanju između Prijestonice Cetinje, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Investiciono – razvojnog fonda, kojim je, između ostalog, predviđena zajednička podrška privrednicima, sa akcentom na poljoprivrednu proizvodnju.

Ministar poljoprivrede Trazan Milošević, kaže da nije ni malo slučajno što je Cetinje prva jedinica lokalne uprave u Crnoj Gori sa kojom potpisujemo ovakav sporazum.

"Naime, teritorija crnogorske Prijestonice raspolaže značajnim poljoprivrednim površinama, u iznosu od čak 19 hilajad hektara, no, tek pet odsto njih je iskorišćeno. Izuzetni potencijali kojima raspolaže ruralno područje Prijestonice Cetinje, stoga, predstavljaju veliku šansu za poljoprivrednu proizvodnju", istakao je ministar Milošević.

Prisutni na skupu bili su u prilici da prisustvuju kratkometražnom filmu o uspješnim privrednim djelatnicima sa Cetinja, a Milošević je dodijelio vlasniku kompanije „Niksen trejd“ Draganu Čavoru pasoše za stočni fond, kao i knjigu gazdinstva.

Galerija

Bonus video: