Dakićevci: Bilo je para kad je trebalo pomoći tajkunima

Dok su neke firme u posljednje četiri godine dobijale stotine miliona garancija, dok je Prva banka dobila 44 miliona, mi smo godinama bez našeg novca, naglasio Vukčević
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.05.2012. 15:33h

Bivši radnici, danas povjerioci nekadašnjeg industrijskog giganta “Radoje Dakić”, uoči sjutrašnjeg protesta ispred zgrade Vlade, poručili su da je sramota za državu da se pravosnažne sudske presude ne poštuju. Oni punih šest godina čekaju isplatu potraživanja koja u ukupnom iznosu prevazilaze 40 miliona eura.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca Milan Vukčević kazao je da ogorčenje među njima raste, posebno zbog činjenice da je država novca imala kada je trebalo pomoći domaće i strane tajkune.

“Dok su neke firme u posljednje četiri godine dobijale stotine miliona garancija, dok je Prva banka dobila 44 miliona, a mi smo godinama bez našeg novca. Znači, Vladi je bila važnija likvidnost pojedinaca i tajkuna nego građana. Znamo kako se to radi i kako rade neke firme koje su oni pomagali. To je bio put da se pare izbace iz Crne Gore”, rekao je Vukčević na konferenciji za medije u oronuloj zgradi nekadašnje fabrike.

Država tihi ubica

On je ocijenio da se država dosad pokazala kao “tihi ubica” radnika “Radoja Dakića” jer je od pravosnažnosti sudske presude o isplati njihovih potraživanja kroz prodaju imovine umrlo više desetina njih. On je podsjetio da se novi protest održava na Dan pobjede nad fašizmom, ali da u Crnoj Gori i dalje postoje podjele i diskriminacija.

Vukčević je najavio okupljanje povjerenika i pred zgradom Skupštine kada na dnevnom redu bude rebalans budžeta.

“Kada je predložen budžet za ovu godinu, tražili smo da se u njega uvrste i naša potraživanja i nije bilo reakcije. Tražimo da se uključe u rebalans budžeta, ali nezvanično saznajemo da se to ni sada neće desiti. Vlada time podriva ekonomski sistem, jer samo mjesečna kamata iznosi 240.000 eura i to će država morati da plati kad se završi presuda kod međunarodnog suda u Strazburu”, opomenuo je Vukčević.

Đukanović koči

On je ocijenio da u Crnoj Gori postoji diskriminacija zavisno od toga ko je vlasnik preduzeća i kojom se djelatnošću bavi.

“Kažu da su spasili jedno preduzeće a neka kažu šta su radili šta Dakićem i još sa puno preduzeća”, poručio je Vukčević.

Vukčević smatra da je bivši premijer Milo Đukanović “glavni kočničar” u njihovom slučaju, koji, kako je kazao, sada daje partijske zadatke svom nasljedniku Igoru Lukšiću

“Zbog toga, sjutra pozivamo sve povjerioce i članove porodica da dođu da se ostavimo priča i da dođu svi kao građani, a ne da dođu ni kao Crnogorci, Srbi, Albanci, Muslimani. Mi smo svi bivši radnici i protestujemo zbog sebe, jer vidimo da vlasti više vrijedi nekakav broj nego pravosnažna presuda argumentacija i što se borimo u ime radnika i pokušavamo to da uradimo na demokratski i korektan način”, kazao je Vukčević, dodajući da su povjerenici podržali nedavne proteste MANS-a, Unije slobodnih sindikata i Studentske unije, jer smatraju da je potrebno iskazivanje nezadovoljstva građana.

Vukčević smatra da je bivši premijer Milo Đukanović “glavni kočničar” u njihovom slučaju, koji, kako je kazao, sada daje partijske zadatke svom nasljedniku Igoru Lukšiću.

“Lukšić bi trebalo da bude premijer svih građana i nije primjereno da ispunjava partijske zadatke. Dajte, ljudi, neka se povuku svi koji su dosad pravili nered, ta aždaja koja ima tri glave, jedan je Milo Đukanović, drugi je lokalni lider Miomir Mugoša, a treći je mito. Svi vidimo ovu dvojicu, a treće znamo da postoji ali ne možemo da ga vidimo”, poručio je Vukčević.

Okupljanje za rebalans

Vukčević je najavio okupljanje povjerenika i pred zgradom državnog parlamenta dana kada na dnevnom redu bude rebalans državnog budžeta. “Kada je predložen predlog budžeta za ovu godinu, tražili smo da se u njega uvrste i naša potraživanja, ali nije bilo reakcije.

Sad tražimo da se ona uključe u rebalans budžeta, ali nezvanično saznajemo da se to ni sada neće desiti. Vlada time podriva ekonomski sistem, jer samo mjesečna kamata iznosi 240.000 eura i to će država morati da plati kad se završi presuda kod međunarodnog suda u Strazburu”, opomenuo je Vukčević.

On je ocijenio da u Crnoj Gori postoji diskriminacija zavisno od toga ko je vlasnik preduzeća i kojom se djelatnošću bavi. “Čitamo danas, iz kabineta kažu da su spasili jedno preduzeće a neka kažu šta su radili šta Dakićem i još sa puno preduzeća”, poručio je Vukčević.

Nijesmo odgovorni za dolazak Đukanovića na vlast

Prisjećajući se uloge radnika “Radoja Dakića” u AB revoluciji s kraja osamdesetih godina prošlog vijeka, u kojoj su oni imali zapaženu ulogu, Vukčević je odbio odgovornost za dolazak “ovih na vlast”.

“Naša sindikalna organizacija koja je brojala 700 radnika, još 1994. godine je tražila ostavku tadašnjeg premijera Mila Đukanovića. Sve to imamo pismeno i dokazano, mi smo na vrijeme reagovali i nemojte da nam neko spočitava da smo mi doveli nekoga na vlast.

Niko iz ”Dakića” nije došao na vlast, nikoga nijesmo doveli, narod je tako htio. Mi nijesmo znali ko će doći. Đukanović je bio u Beogradu u to vrijeme kad su bili protesti, nijesmo znali da će on 20 godina da vlada i da će poslije ta familija putem ušteda danas imati tolike milione i da će imati sat od 106.000 eura, a da istovremeno narod nećeme imati hljeba da jede.

Nijesmo mogli znati da će sin lokalnog lidera moći da prihoduje milion eura od neke transakcije”, u dahu je kazao Vukčević.

Galerija

Bonus video: