Cilj Vlade pronalaženje strateškog partnera za KAP

"Definišemo korake da ruska strana vrati akcije Crnoj Gori i da se onda pristupi rješavanju dva problema KAP-a – dugova i električne energije", rekao je Lukšić
53 pregleda 0 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Igor Lukšić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 08.05.2012. 10:40h

Vlada je u slučaju Kombinata aluminijuma (KAP) posvećena rješavanju odnosa sa ruskom stranom, a prioritet u narednom periodu biće pokušaj da se pronađe strateški partner sličnog profila kao Toščelik koji je kupio Željezaru, saopštio je premijer Igor Lukšić.

On je kazao da je KAP potencijalno ozbiljna razvojna šansa, kao što je to postala i Željezara.

"Međutim, ovakav KAP, kakav je sada, samo je problem, ali ukoliko uspijemo da raščistimo odnose sa ruskim partnerom i postavimo temelje te priče na malo drugačiju osnovu, onda mi se čini da možemo obezbijediti i dobrog investitora koji će u tom preduzeću otvoriti nova radna mjesta i proizvodne pogne", rekao je Lukšić Radiju Crne Gore.

Prema njegovim riječima, kada se govori o KAP-u i Željezari postoji opcija "ili da ih imate, ili da ih nemate".

"Čini mi se da će se pokazati ispravnim ulaganje napora kada su u pitanju ta dva preduzeća", rekao je Lukšić.

On je dodao da u slučaju KAP-a Vlada intenzivno radi na realizaciji zaključaka Skupštine na način što će se pokrenuti međunarodna arbitraža, ali i paralelno sa tim pokušavati doći do sporazumnog raskida.

"Definišemo korake da ruska strana vrati akcije Crnoj Gori i da se onda pristupi rješavanju dva problema KAP-a – dugova i električne energije", naveo je Lukšić.

On je objasnio da bi se dugovi mogli riješiti na način da svako sa svoje strane te dugove iskoristi i pretvori u kapital kompanije, dok pitanje struje podrazumijeva dogovor sa Elektroprivredom (EPCG).

"Vjerujem da neće proći mnogo vremena i da ćemo moći u javnosti da objavimo određena načela mogućeg dobovora, koji bi u narednom periodu bio sproveden na bazi skupštinskih zaključaka", rekao je Lukšić.

On je saopštio i da nije veliko iznenađenje odakle turski investitori u Crnoj Gori u oblasti čelika, aludirajući na kupca Željezare, kompaniju Toščelik.

"To je bila jedna dobra šansa, ali treba stvoriti sve uslove da se ta šansa materijalizuje kroz jedan značajan nivo investicija i prozvodnje koji će ozbiljno uvećati izvoz Željezare i samim tim doprinijeti unutrašnjoj stabilizaciji ekonomije", objasnio je Lukšić.

Bonus video: