Počela probna proizvodnja u Novom Duvanskom kombinatu

Više nego poluprazne hale nove fabrike i svega nekoliko većih mašinskih postrojenja, makar, za sada ne ulivaju povjerenje u ozbiljnu proizvodnju cigareta u novoj slobodnoj carinskoj zoni u Glavnom gradu
137 pregleda 0 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Gov.me
Milutin Simović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 24.05.2018. 17:11h

Probna proizvodnja cigareta za inostrano tržište u Novom Duvanskom kombinatu (NDK) počela je tokom svečanosti kojoj su prisustvovali potpredsjednik Vlade Milutin Simović, predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović, direktorica Agencije za duvan Branislava Božović, gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, predsjednik Privredne komore CG Vlastimir Golubović, predstavnici arapske kompanije BMJ Industries, 15-tak radnika NDK...

Predstavnici menadžmenta i vlasnika NDK nijesu dozvolili novinarima da postave ni jedno pitanje uprkos iznevjerenim prošlogodišnjim Simovićevim i obećanjima investitora, kao i kontroverzama koje prate ovu privatizaciju od dolaska arapske firme u Crnu Goru, 2016. godine.

Svečanost je više podsjećala na predizbornu promociju vladajućeg DPS-a uoči lokalnih izbora u Podgorici. Više nego poluprazne hale nove fabrike i svega nekoliko većih mašinskih postrojenja, makar, za sada ne ulivaju povjerenje u ozbiljnu proizvodnju cigareta u novoj slobodnoj carinskoj zoni u Glavnom gradu.

Direktorica NDK Savka Darmanović najavila je da će na ovim poslovima raditi domaći radnici, a sa punim pokretanjem proizvodnje, do kraja juna plan je, prem njeni riječima, da uposle 55 radnika.

Isto toliko radnih mjesta ali do juna prošle godine, podsjetimo, već jednom su javno obećali potpredsjednik Vlade Simović i predstavnik BMJ Industriesa Ahmed Bkairat, ali to obećane nijesu ispunili.

"Pored radnih mjesta, doprinos lokalnoj ekonomiji ogledaće se i u saradnji sa lokalnim proizvođačima duvana. Drago mi je što mogu podijeliti sa vama da smo ove godine zaključili ugovore o otkupu duvana sa 56 proizvođača", navela je Darmanović.

Puštena je u rad linija za proizvodnju kingsize cigareta, koja se sastoji iz dva segmenta.

"Prvi je namijenjen za izradu cigareta, a drugi za njihovo pakovanje. Pored ove, imamo i liniju za proizvodnju cigareta super slims, kao i treću liniju, koja je zapravo filter tube mašina....Očekujemo da ćemo na ovim proizvodnim linijama godišnje proizvoditi 12,5 miliona do 15 miliona šteka cigareta. Izraženo u novcu, planirana godišnja proizvodnja iznosiće oko 24 miliona eura", dodala je Darmanović.

Cigarete proizvedene u NDK biće plasirane na tržišta zemalja Bliskog Istoka, Sjeverne Afrike, kao i velika rastuća tržišta Kine i Brazila.

Potpredsjednik Simović kazao je da "posebnu vrijednost ovom projektu daje najava investitora o namjeri snaženja i širenja kooperantske mreže primarne proizvodnje duvana na području Zete, Tuzi, Ulcinja, Bara i Bjelopavlića".

"Već uveliko se gradi pogon za primarnu preradu otkupljenog duvana. Zbog toga ova fabrika pored radnih mjesta u ovim pogonima, kojih će biti više od 100, imaće svoj najveći pogon pod otvorenim nebom… Za razvoj primarne proizvodnje duvana Vlada i resorno Ministarstvo će i dalje snažiti podršku vrijednim domaćinima", rekao je Simović.

Poručio je da Vlada radi na obezbjeđivanju daljeg dinamičanog rasta naše ekonomije, otvaranju novih radnih mjesta i rastu životnog standarda i kvaliteta života svih građana.

On je istakao da "kritičari ne štede Vladu koja odlučno radi na ovim ključnim prioritetima".

"Sjetimo se i danas da su mnogi slavodobitno više puta proglašavali kraj duvanske industrije u CG i krah ovoga projekta. I danas, kao i uvijek, kada pobijedi odlučnost, napredak, preduzetništvo, strateško partnerstvo i ostvare se razvojni projekti dežurni kritičari i oni koji u napretku Crne Gore vide svoj poraz – utihnu. Povuku se u tamu svoje destrukcije i prežaju nove projekte koje žele zaustaviti. Nećemo se baviti njima. Samo ćemo ih pomenuti da se prepoznaju", rekao je Simović koji na kraju nije dozvolio da mu novinari postave pitanje.

Bkariat opravdao odsustvo početkom mjeseca Ramazana

Glavni predstavnik BMJ Industriesa Ahmed Bkariat, svoje odsustvo opravdao je početkom mjeseca Ramazana, ali je poslao pozdravno pismo prisutnima i široj javnosti.

"Kao investitora, ali i prijatelja vaše divne zemlje, čini me srećnim što će 55 ljudi iz CG u našoj fabrici naći svoje zaposlenje i pomoći nam da gradimo ovu, nadamo se, uspješnu priču. Zaposlenima poručujem da će imati svu neophodnu stručnu pomoć za rad na novim proizvodnim linijama. Ustupanje dijela radne snage iz naših fabrika iz UAE potvrda je naše posvećenosti tome da i u crnogorskoj fabrici duvana primjenjujemo najbolje standarde išto prije krenemo punim kapacitetom. Do sada smo u ovu fabriku uložili 20 miliona eura, čime smo ispunili Ugovorom o dokapitalizaciji predviđena investiciona ulaganja. Ovaj iznos biće premašen, jer gradimo drugu fazu - primarnu proizvodnju“, navodi se u pismu.

Vujović : U toku provjera obima investicije

Predsjednik Tenderske komisije za privatizaciju NDK Branko Vujović rekao je da je u toku provjera obima investicije, te da je u prvoj fazi uloženo 12 miliona, a da će konačna investicija premašiti 20 miliona eura.

"Poslije provjere investicije biće obavljena dokapitalizacija, nakon čega će BMJ Industries postati većinski vlasnik NDK, a država CG i Glavni grad manjinski akcionari. U drugoj fazi biće konačno utvrđivanje strukture kapitala, bez vlasničkog učešća države", objasnio je Vujović uz napomenu da će Glavni grad ostati manjinski akcionar, do moguće neke druge prodaje njegovih akcija u NDK.

Trenutno država ima oko 70 odsto akcija NDK, a Glavni grad 30 odsto.

Bonus video: