Vlada formira novo tijelo za pomoć velikim ulagačima

Povod za osnivanje su brojni problemi na lokalnom i državnom nivou sa kojima su suočeni investitori značajnih projekata u državi
182 pregleda 0 komentar(a)
Nebojša Popović, Foto: Luka Zeković
Nebojša Popović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.05.2012. 07:54h

Vlada je nedavno odlučila da formira Sekretarijat za razvojne projekte, posebno tijelo koje će se baviti isključivo većim investicionim poduhvatima u državi i pomoći im u rješavanju administrativnih i drugih poslovnih barijera.

Sekretarijat je, prema saznanjima "Vijesti", formiran pri kabinetu premijera i na njegovom će čelu biti dosadašnji pomoćnik ministra za održivi razvoj i turizam Nebojša Popović.

Povod za osnivanje posebnog tijela, koje će biti direktno odgovorno premijeru, su brojni problemi na lokalnom i državnom nivou sa kojima su suočeni investitori značajnih projekata u državi, poput onog na Luštici, vrijednog preko milijardu eura.

Na koje će se još projekte koncentrisati novo tijelo, koje će imati nekoliko zaposlenih, još nije do kraja utvrđeno, jer program rada i druga akta Sekretarijata još nijesu kompletirana.

Strani investitori su se u više navrata žalili na sporu administraciju i duge i teške procedure za poslovanje u Crnoj Gori. Zbog toga ni mnogi započeti projekti su, ili ostali mrtvo slovo na planskim dokumentima, ili zaglavili već na početku realizacije.

Sekretarijat će imati ulogu da identifikuje probleme kod investitora čiji projekti treba da značajnije utiču na razvoj crnogorske ekonomije i da pokuša da pomogne u njihovom rješavanju.

Prema dosadašnjim istraživanjima, strani ulagači najviše problema imaju sa lokalnim vlastima. Oni se žale na nedovoljno jasne troškove kod lokalnih samouprava, duge rokove za dobijanje raznih dozvola, sporost administracije i preobimnu papirologiju koja prati dobijanje neophodnih dokumenata za biznis.

U prošlogodišnjem izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja u svijetu, Crna Gora je dobila loše ocjene upravo u oblastima izdavanja građevinskih dozvola i zaštite investitora. Napredak je postignut u oblastima započinjanja biznisa, plaćanja poreza i rješavanja nelikvidnosti.

Bonus video: