Radnici "Lipke" do ponedjeljka čekaju odgovor vlasnika, a onda idu na sud

Po ocjeni predstavnika lokalne uprave i turističkih poslenika, zatvranje Lipke je nenadoknadiva šteta za Kolašin na početku ljetnje sezone
94 pregleda 0 komentar(a)
Lipka, Foto: Dragana Šćepanović
Lipka, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 05.05.2012. 09:58h

Radnici hotela Lipka, koji je po odluci menandžementa prestao da radi 1. maja, a dva dana kasnije njegov rad je zabranila i Inspekcija rada, juče su zatražili pomoć novinara kako bi ostvarili kontakt sa, kako su kazali, bilo kim od vlasnika.

Prema riječima predstavnika 38 zaposlenih, koji su, kako tvrde, „nepošteno bukvalno ostavljeni ispred hotela na ulici“, sva nastojanja da dođu do nekog iz vlasničke strukture, to jest do ljudi koji vode firmu Bepler Investments Montenegro iz Kolašina, čiji je osnivač istoimena firma sa Kipra, ostali su bez rezultata.

"Firma Adriastar iz Dubrovnika koja je bila ovlašćeni zastupnik hotela, odnosno direktorica Matea Puljiz, ne kontaktira više s nama. Nemamo kome predati zahtjeve koji se odnose na isplatu zaostalih plata. Ne znamo od koga da tražimo obavještenja. Ostavljeni smo na ulici, ispred „zapečaćenog“ hotela. Nijesmo ni dobili odgovor na mejlove napisane na adresu firme sa Kipra, koja je vlasnik hotela, prema našim informacijama. Direktorica je otputovala, a juče nije htjela ni da primi rješenje o zabrani rada od nedležne inspekcije", kazali su radnici „Vijestima“.

Radnici hotela Lipka, kako su kazali, odlučni su u namjeri, da, ako im se do ponedjeljka ne javi neko od vlasnika, iskoriste zakonsku mogućnost i iniciraju pokretanje stečajnog postupka.

"Imamo zakonsku mogućnost za to. Minimum korektnosti zahtijeva da se neko od onih čiji je hotel, a koje do sada nikada nijesmo sreli, obrati na bilo koji način zaposlenima, koji su godinama profesionalno obavljali svoje poslove. Prinuđeni smo, da s obzirom na to da nema drugog načina, apelujemo na njih preko medija", rekli su radnici, kojima doprinosi nijesu uplaćivani više od godinu, a plate nijesu primili od januara.

Dva dana pred provomajske praznike, Puljiz im je, prema njihovim riječima, kazala da nema potrebe da dolaze na posao, jer predstoji „renoviranje eneterijera hotela“ i zahtijevala od njih da završe popis. Poslije toga radnici su pozvali Inspekciju rada, koja je stavila plombe na vrata hotela, minule godine proglašenog za njabolji u kontinentalnom dijelu Crne Gore.

Zatvaranje hotela loše za sezonu

Po ocjeni predstavnika lokalne uprave i turističkih poslenika, zatvranje Lipke je nenadoknadiva šteta za Kolašin na početku ljetnje sezone. Predsjednik Opštine Darko Barjušković je za „Vijesti“ kazao da nema nikakvih informacija o razlozima zbog kojih je hotel prestao da radi, niti najava šta će se dalje dešavati.

"To je velika šteta. Za dobro Kolašina, kome je turizam jedno od glavnih razvojnih opredjeljenja, nadam se da će „Lipka“ što prije otvoriti svoja vrata gostima. Nema drugog komentara", kazao je Brajušković.

Bjanka stabilna

Scenario iz Lipke neće se ponoviti u Bjanki, drugom kolašinskom hotelu visoke kategorije, tvrdi direktorica Zorica Knežević. Stanje u tom hotelu, koji, prema nekim informacijama posluje u okviru iste firme kao i zatvorena Lipka, je, tvrdi ona, vrlo stabilno.

"Plate su redovne, zaposleni zadovoljni. Dobre najave su za predstojeću sezonu. Velika je šteta što Lipka ne radi. Mi ćemo se svim raspoloživim kapacitetima truditi da gosti Kolašina ni na jedan način ne budu oštećeni. Bjanka u ovoj godini planira izuzetne rezultate", rekla je ona. Knežević je odbila da odgovori na pitanja o vlasničkoj strukturi u hotelu na čijem je čelu, jer za to, kako kaže, nema ovlašćenje.

Bonus video: