Pantomarket manjinskim akcionarima da iskešira 240.000

Pred sudovima su još dvije tužbe manjinskih akcionara "PKB" protiv većinskog vlasnika "Pantomarketa"
0 komentar(a)
Osnovni sud Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Osnovni sud Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 04.05.2012. 18:37h

Osnovni sud u Herceg Novom je donio odluku da se manjinskim akcionarima firme "PKB Herceg Novi AD Zelenika" isplati dividenda po odluci skupštine akcionara od 24. juna 2009. godine.

Riječ je o isplati dividende za 2008. od 240.000 eura na koju pravo imaju 504 akcionara.

Iz preduzeća "Pantomarket", koje je većinski vlasnik hercegnovskog "PKB-a", početkom godine obavijestili su manjinske akcionare da mogu preuzeti novac od dividende.

Međutim, iz NVO "Udruženje manjinskih akcionara "PKB-a" tada su apelovali na svoje članove da ne preuzimaju novac, jer su, kako je rekao predsjednik Udruženja akcionara Mirko Bulajić, prilikom obračuna zakinuti za deset odsto zaslužene dividene, kao i da nije obračunata kamata za period od 2008. do 2011.

Iz menadžmenta "Pantomarketa" su tada tražili i da manjinski akcionari povuku tužbu pred Osnovnim sudom u Herceg Novom, što su oni odbili.

Da su bili u pravu, kazao je Bulajić, dokaz je i presuda hercegnovskog Osnovnog suda.

Bulajić očekuje da bi za mjesec mogla biti donesena presuda da imaju pravo i na kamatu za trogodišnji period od kada im nije isplaćena dividenda.

Pred sudovima su još dvije tužbe manjinskih akcionara "PKB" protiv većinskog vlasnika "Pantomarketa", zbog odluke na skupštini akcionara da se dug prema "PKB-u" nadoknadi udjelom u osnivačkom kapitalu "Pantomarketa".

Skupština je izglasala odluku da se dug prema “PKB-u”, u iznosu od više od 2,7 miliona eura, kompenzuje udjelom “PKB-a” u osnivačkom kapitalu “Pantomarketa”, odnosno zemljištem koje se nalazi u Spužu i u Plužinama.

Manjinski akcionari osporavaju visinu duga i tvrde da je mnogo veći, oko pet miliona eura. Još veći problem je što “PKB”, kako su kazali, ne dobija ništa, jer je sva imovina “Pantomarketa” opterećena hipotekom.

Oni traže i poništenje ugovora o usvajajnju memoranduma o razumijevanju nepostojeće “Panto grupe”.

Bonus video: