Mandić: Brković se ponaša drsko i siledžijski

Brković poslao pismo u kojem navodi da to skupštinsko tijelo nema nadležnost da ispituje privatizaciju kompanije
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2012. 17:11h

Skupštinska Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije ponovo će pozvati predstavnike manadžmenta i sindikata pljevaljske Vektre Jakić da učestvuju u radu tog tijela, iako se oni nijesu odazvali ranijim pozivima.

Predsjednik Komisije i poslanik Nove srpske demokratije, Andrija Mandić, saopštio je da je vlasnik Vektre Jakić, Dragan Brković, poslao pismo u kojem navodi da to skupštinsko tijelo nema nadležnost da ispituje privatizaciju kompanije, koju je kupio dok je bila u stečaju.

"To pokazuje drsko i siledžijsko ponašanje Brkovića, koji ne poštuje rad Komisije", kazao je Mandić i dodao da su u pismu, pored poziva predstavnicima tog skupštinskog tijela da posjete pljevaljsku kompaniju, navedeni i podaci o uspješno realizovanim investicijama, isplaćenim koncesijama i izmirenim dugovanjima prema radnicima.

On smatra da bi Skupština, kroz zakonske procedure, trebalo da nađe način da primora sve koji odbiju poziv za učešće u radu Komisije da to urade.

"Nas brine javni interes i način na koji se upravlja državnom imovinom, a ne privatne stvari", objasnio je Mandić.

"Nas brine javni interes i način na koji se upravlja državnom imovinom, a ne privatne stvari", objasnio je Mandić

On je dodao da je Komisija dobila i pismo predsjednika Sindikata Vektre Jakić, Željka Vučetića, koji tvrdi da radnici te kompanije nijesu primili 11 zarada, zbog čega nije bio u mogućnosti da dođe u Podgoricu i učestvuje u radu tog skupštinskog tijela.

Mandić je saopštio i da je Vučetić ranije obećavao da će doći na sjednicu Komisije, kako bi predstavio podatke u vezi sa privatizacijom Vektre Jakić, kao i da njegovo današnje pismo, u kojem objašnjava da je spriječen da dođe u Skupštinu, ukazuje na neku “drugu pozadinu”.

Jelić: Nije drsko

Članovi Komisije nijesu usvojili predlog poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Zorana Jelića, da se odazovu pozivu Brkovića, posjete Vektru Jakić i na taj način prikupe podatke neophodne za konačnu ocjenu privatizacije nekadašnjeg pljevaljskog preduzeća “Velimir Jakić”.

"Poziv Brkovića vidim kao šansu da se utvrdi situacija u tom preduzeću", objasnio je Jelić.

On smatra i da ocjene “drsko i siledžijsko” neprimjerene, kao i da Skupština nema nadležnosti suda ili policije, zbog čega ne može privoditi ljude i primoravati ih da učestvuju u radu njenih tijela.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Hidajeta Bajramspahić, smatra da nije moguće donijeti adekvatan zaključak u vezi sa privatizacijom Vektre Jakić na osnovu dokumentacije kojom članovi Komisije raspolažu.

"Ne mislim da bi tu privatizaciju trebalo proglasiti neuspješnom, jer je to najlakše. Pitanje je šta onda uraditi. Odlukom da ne posjetimo Vektru Jakić zatvorili smo sebi put da dođemo do pravih informacija", kazala je Bajramspahić.

Bulajić: Radilo se o monopolu nad šumama

Poslanik Nove srpske demokratije, Strahinja Bulajić, smatra da bi Komisija trebalo da donese zaključak da je privatizacija nekadašnjeg preduzeća “Velimir Jakić” bila neuspješna, kao i da se tu zapravo radilo o sticanju monopola nad pljevaljskim šumama.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Svetozar Golubović, ocijenio je neuspjelom privatizaciju Vektre Jakić, jer predviđeni investicioni program nije realizovan.

On je kazao i da brine pasivan odnos Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, koji bi ponekad trebalo da obiđe privatizovana preduzeća i utvrdi da li se poštuje dogovoreno.

Mandić je predložio i da se rasprava o privatizaciji Vektre Jakić odloži za narednu sjednicu, a da se u međuvremenu još jednom pozovu predstavnici uprave i sindikata da učestvuju u njenom radu.

Galerija

Bonus video: