Davidović zadovoljan početkom pregovora o preuzimanju Boksita

Davidović je ocijenio da su radnici svjesni da Neksan obezbjeđuje najbolje plate i da zbog primanja ne može biti problema
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2012. 14:43h

Pregovori o preuzimanju Rudnika boksita dobro su počeli i trebalo bi da budu uspješno okončani, saopštio je agenciji Mina-business vlasnik Neksana, Miodrag Davidović.

"Izložili smo ponudu predstavnicima radnika, koji su, čini mi se, dobro shvatili karakter našeg predloga i način na koji bi Neksan preuzeo upravljanje Boksitima", rekao je Davidović nakon sastanka predstavnika Vlade u Odboru direktora Rudnika boksita, Sindikata, Ministarstva ekonomije i Neksana.

Davidović je kazao da su predstavnicima Sindikata saopštili da žele da pomognu tom preduzeću i da država u svakom trenutku, ukoliko nađe boljeg partnera, može da okonča saradnju sa Neksanom.

"Mislim da radnici žele da uđemo u Boksite, mada me utisak, možda, vara", rekao je Davidović.

On je predložio upošljavanje svih proizvodnih radnika i 32 inženjera, odnosno 200 od 314 zaposlenih, koliko je neophodno za funkcionisanje proizvodnje, dok bi Vlada trebalo da zbrine višak uz adekvatan socijalni program.

Davidović je ocijenio da su radnici svjesni da Neksan obezbjeđuje najbolje plate i da zbog primanja ne može biti problema, jedino sa administracijom kao tehnološkim viškom.

Prema njegovim riječima, obaveze Neksana o isplati zarada zaposlenima počinju tek kada preuzme Rudnike.

Davidović je kazao da je Vlada na današnjem sastanku uglavnom imala ulogu medijatora i ocijenio da bi trebalo da podrži njihovu ponudu, imajući u vidu da se Boksiti nalaze na rubu propasti.

"Imam utisak da će Vladi biti od koristi da se ponuda realizuje. Nastavak pregovora o ulasku u Boksite biće nakon izjašnjavanja radnika na zboru da li žele da preuzmemo upravljanje. Ukoliko, makar, pet radnika kaže da neće sa Neksanom, nećemo ulaziti na silu ni u jedno preduzeće“, poručio je Davidović.

Govoreći o najavljenoj namjeri Neksana da preuzme i Kombinat aluminijuma, Davidović je precizirao da je dužan da za deset dana dostavi ponudu, a za Duvanski kombinat pet dana ranije.

Sindikat: Prioritet isplata zaostalih zarada

Konačan stav o eventualnom ulasku Neksana u Rudnike boksita Sindikat će imati nakon izjašnjavanja na zboru radnika, najavljeno iz radničke organizacije.

Predsjednik Samostalnog sindikata Rudnika boksita, Borisav Bojanović, kazao je agenciji Mina-business da su na početku današnjih pregovora o mogućem ulasku Neksana u to preduzeće najviše insistirali da im Vlada omogući isplatu zaostalih primanja.

"Predložili smo da se zaostale zarade obezbijede bilo naplatom duga od mađarske kompanije Mal ili prodajom lagerovane rude. Konačan stav o eventualnom ulasku Neksana imaćemo nakon izjašnjavanja na zboru radnika", rekao je Bojanović.

Prema njegovim riječima, pregovori su tek počeli, a izjašnjavanje će uslijediti nakon usaglašavanja stavova nadležnih u ovom poslu.

Radnicima Boksita duguju se februarska, martovska zarada, dva regresa i zimnica, jubilarne nagrade, kao i tri plate iz ljeta 2010. godine u vrijeme protesta rudara.

Galerija

Bonus video: