Kabinet premijera: Ima razloga za optimizam

Crnogorsku ekonomiju u 2011. godini obilježio je oporavak u skoro svim sektorima, sa rastom BDP-a najmanje na projektovanom nivou od 2,5%
0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Vlada Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.05.2012. 08:12h

Povodom teksta u “Vijestima” „Protesti i rupa u budžetu umjesto blagostanja“, u kojem su navedeni dijelovi iz ekspozea premijera Igora Lukšića reagovali su iz njegovog kabineta uz tvrdnju da su pojedini dijelovi iz ekspozea izvučeni iz konteksta.

"Konstatacije napretka koji Crna Gora ostvaruje u susret otvaranju pregovora u junu 2012. godine, a koje redovno dolaze sa svih relevantnih evropskih adresa, najbolja su potvrda da se Crna Gora nalazi na putu daljeg razvoja, usvajanja zahtjevnih evropskih standarda i integracije u evropske strukture.

Učlanjenjem u Svjetsku trgovinsku organizaciju otvoren je prostor za nove investicije i dobijena potvrda da je Crna Gora izrasla u investicionu destinaciju koja nudi sve bolje uslove za bezbjedno ulaganje i uspješno poslovanje, što znači i otvaranje novih radnih mjesta za crnogorske građane.

Uprkos izrazito nepovoljnim globalnim uticajima, podsjećamo da je prosječna neto plata u periodu od 2006. do 2011. godine porasla sa 246 na 484 eura, prosječna penzija sa 140 na 273 eura, dok je stopa nezaposlenosti smanjena sa 16,8 na 13,2 odsto.

Danas, u vrijeme kada su neke mnogo veće i razvijenije evropske ekonomije na ivici bankrota, u Crnoj Gori uspijevamo da zadržimo postojeće osnovne poreske stope, koje su među najnižima u Evropi, i obezbijedimo uredno izmirivanje svih redovnih i vanrednih budžetskih obaveza, bez kašnjenja u isplati zarada, penzija i socijalnih davanja.

Takođe, sprovodimo odgovorne mjere smanjivanja budžetske potrošnje, nastojeći da što ravnomjernije rasporedimo teret krize, o čemu svjedoče i najnovija smanjenja plata državnih funkcionera, zarada zaposlenih u diplomatsko-konzularnim predstavništvima i naknada za službena putovanja, ali i čitav paket drugih mjera.

Uprkos svim negativnim spoljnim uticajima i za razliku od većine zemalja EU, Crna Gora i dalje ima nivo javnog duga u okvirima mastrihtških kriterijuma.

Crnogorsku ekonomiju u 2011. godini obilježio je oporavak u skoro svim sektorima, sa rastom BDP-a najmanje na projektovanom nivou od 2,5%. Negativni trendovi u kretanju svjetske ekonomije u drugoj polovini 2011. godine, prije svega u EU i eurozoni, neminovno su se odrazili i na projekcije rasta crnogorske ekonomije za 2012. godinu, kao i srednjoročne projekcije.

Podsjećamo da je ekonomska stagnacija u Crnoj Gori bila predviđena u okviru nepovoljnijeg scenarija projektovanog Zakonom o budžetu za 2012. godinu, kao i da su sve relevantne međunarodne institucije (MMF, EK, EBRD) početkom 2012. godine smanjile projekcije stopa rasta za gotovo sve evropske zemlje, dok se za eurozonu projektuje negativni ekonomski rast.

Najzad, ekonomska politika Vlade Crne Gore fokusirana je na unapređenje poslovnog ambijenta, obezbjeđivanje podrške inostranim investitorima, priliv SDI i stvaranje uslova za realizaciju kapitalnih projekata, poput izgradnje autoputa, podvodnog kabla između Italije i Crne Gore, turističkih kompleksa i novih elektroenergetskih kapaciteta. Napori na realizaciji ovih kapitalnih investicija, kao i uspjeh projekata poput marine Porto Montenegro i hotelskog kompleksa Sveti Stefan, nastavak aktivnosti na valorizaciji poluostrva Luštice kroz projekte Luštica Development i Plavi horizonti, daju razloga za optimizam u pogledu oporavka i daljeg razvoja ekonomije", navodi se u reagovanju.

Bonus video: