Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog dnevno prođe 37.000 vozila

Mugoša je kazao da saobraćajnicom kod „Delta sitija“, u pravcu Danilovgrada, Nikšića i Cetinja dnevno prođe najmanje 22. 000 motornih vozila
103 pregleda 0 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.04.2012. 15:54h

Predstavnici Glavnog grada će u četvrtak Ministarstvu saobraćaja, Ministarstvu održivog razvoja i Direkciji za puteve predati svoj predlog da se koriguje Nacrt Jadransko- jonskog autoputa, u dijelu koji se odnosi na obilaznicu oko Podgorice, tako što će se velika petlja sjeverno od Podgorice, od koje se dva autoputa razdvajaju, izmjestiti na lokaciju Strganica, umjesto na Smokovcu.

Gradonačelnik Miomir Mugoša je prilikom obilaska završenog kružnog toka kod „Delta sitija“, izrazio nadu da će rješenje Glavnog grada biti prihvaćeno, jer će se njihovim planom uštedjeti najmanje 37 miliona eura.

On smatra da će se „snagom struke i ekonomije dokazati da se ne mora robovati nekim rješenjima, niti čekati decenije, kada se očigledna stvar može riješiti ranije“.

"Vlada je imala sluha da nas sačeka, jer je ovaj Nacrt Jadransko-jonskog koridora i ukrštanje autoputa trebalo da bude na javnoj raspavi prije tri i po mjeseca. Prostorni plan će nas koštati 70.000 više, ali je ušteda za grad, državu i građane mnogo veća", smatra Mugoša, dodajući da su njihovim predlogom zaštitili Kuče, gdje je trebalo da se ruši veliki broj kuća.

Kružni tok, kako je pojasnio, nije završen ranije zbog vremenskih nepogoda

Mugoša je kazao da je za izgradnju kružnog toka kod „Delta sitija“ sa 60 metara saobraćajnica u pravcu grada i Cetinja i 120 metara saobraćajnice sa četiri trake Studentske ulice i još jedne ulice na kraju bloka „Siti“, izdvojeno 470.000 eura.

Kružni tok, kako je pojasnio, nije završen ranije zbog vremenskih nepogoda.

"Važno je pomenuti da je promijenjena kompletna infrastruktura za postojeće i buduće objekte. Brzo ćemo nastaviti radove na produženju Studentske ulice do kraja, što će koštati oko 450. 000 eura.

To će biti saobraćajnica sa četiri trake, sa trotoarima od dva i po metra i kolovoznim trakama do tri i po metra", najavio je gradonačelnik.

Stanari moraju da kupe podzemne garaže

U planu je, kako je rekao, i nova saobraćajnica, koja vodi do novog Studentskog doma i kompleksa zgrada, što će Glavni grad koštati dodatnih 410.000 eura.

"Poslije kružnog toka napravljeno je razdjelno ostrvo i povećana javna rasvjeta, čime je poboljšana sigurnost kretanja pješaka i motornih vozila", rekao je Mugoša, dodajući da se nada da će „uspjeti da sklone“ i vozila kojima nije mjesto na saobraćajnicama, jer će obaveza stanara biti da kupe ili iznajme podzemne garaže.

Mugoša je najavio da će, ukoliko budu imali dovoljno sredstava, na jesen krenuti sa proširenjem saobraćajnice, sa trećom trakom sve do izlaska prema Cetinjskom putu, a nakon završetka turističke sezone će se, kako je rekao, raditi kružni tok na Bulevaru Josipa Broza i Pete Proleterske.

Za mjesec dana će, kako je kazao, početi sa ograđivanjem i uređenjem centralnog goblja u GO Tuzi, što je planirano od 1993. godine.

Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog prođe 37.000 vozila

Mugoša je kazao da saobraćajnicom kod „Delta sitija“, u pravcu Danilovgrada, Nikšića i Cetinja dnevno prođe najmanje 22. 000 motornih vozila u dva pravca.

"Porastao je i broj registrovanih automobila, što će vjerovatno povećati frekvenciju saobraćaja u ovom dijelu grada.

U najužem centru grada približavamo se cifri od 37.000 motornih vozila, koja za 24 časa prođu bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, od Ulice Đžordža Vašingtona do Marka Miljanova", rekao je Mugoša.

Obnova kada zgrada bude tehnički primljena

Odgovarajući na novinarsko pitanje kada će biti obnovljena fasada na zgradi u Dalmatinskoj ulici, koja je uništena za vrijeme vremenskih nepogoda, Mugoša je kazao da su fasade i cijeli objekat vlasništvo stanara, te da će ako zgrada bude tehnički primljena, Glavni grad iz svojih budžetskih sredstava, sa stanarima, pružiti podršku revitalizaciji te i drugih starih zgrada.

Bonus video: