Crna Gora punopravna članica Svjetske trgovinske organizacije

"Crna Gora će biti prepoznata kao destinacija u kojoj se poštuju međunarodno prihvaćena pravila trgovine", saopšteno je iz Ministarstva ekonomije
272 pregleda 0 komentar(a)
Igor Lukšić STO, Foto: Wto.org
Igor Lukšić STO, Foto: Wto.org
Ažurirano: 29.04.2012. 07:40h

Crna Gora će u nedjelju postaje punopravna članica Svjetske trgovinske organizacije (STO) koja predstavlja najširi forum za vođenje pregovora o liberalizaciji međunarodne trgovine u svim segmentima, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

U Ministarstvu su ocijenili da je taj događaj jedan od najvažnijih spoljno-političkih prioriteta Crne Gore.

"Pored prednosti koje su prepoznale članice STO, kao što su konstruktivno rješavanje sporova, sistem zasnovan na pravilima, a ne na moći, smanjeni troškovi života, veći izbor robe i usluga i njihov bolji kvalitet, rast spoljnotrgovinske razmjene, borba protiv korupcije, očekivanja su da će punopravno članstvo u toj organizaciji biti pozitivan signal za strane investitore, jer će Crna Gora biti prepoznata kao destinacija u kojoj se poštuju međunarodno prihvaćena pravila trgovine", kazali su iz Ministarstva.

Zahtjev za članstvo u STO podnijet je u decembru 2004. godine i Crna Gora je trebalo da postane članica u februaru 2009. ali je pristupanje odloženo, jer je Ukrajina zatražila dodatne pregovore

"Razvoj sektora usluga je značajan ne samo sa stanovišta međunarodne trgovine, već i kao indikator ekonomskog razvoja cjelokupne privrede zemlje", naveli su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da je Ministarska konferencija, kao najveći organ Svjetske trgovinske organizacije, odobrila prijem Crne Gore u decembru 2011.

Protokol o pristupanju potpisan je 17. decembra prošle godine u Ženevi. Crna Gora se Protokolom obavezala da će instrument ratifikacije dostaviti najkasnije do 31. marta ove godine.

U skladu sa navedenim, Skupština Crne Gore je donijela Zakon o potvrđivanju Protokola o pristupanju Crne Gore Sporazumu iz Marakeša o osnivanju Svjetske trgovinske organizacije 27. februara.

"U skladu sa preuzetom obavezom, instrument je dostavljen 30. marta ove godine", saopšteno je iz Ministarstva.

Zahtjev za članstvo u STO podnijet je u decembru 2004. godine i Crna Gora je trebalo da postane članica u februaru 2009. ali je pristupanje odloženo, jer je Ukrajina zatražila dodatne pregovore.

Paralelno su vođeni bilateralni pregovori o pristupu tržištu robe i usluga sa svim zainteresovanim stranama, a 18. novembra prošle godine, Crna Gora je okončala posljednje otvorene bilateralne pregovore o pristupu tržištu sa Ukrajinom.

Iz Ministarstva podsjećaju da u cilju postizanja veće koherentnosti u vođenju globalne ekonomske politike, STO sarađuje sa Svjetskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom i sa njima čini osnovu savremenog multilateralnog sistema.

Svjetska trgovinska organizacija je osnovana 1995. godine. Ipak, njen trgovinski sistem star je oko 50 godina, jer je nastala na temeljima Opšteg sporazuma o carinama i trgovini iz 1947. godine (GATT iz 1947). Bilo je planirano da GATT funkcioniše do osnivanja Međunarodne trgovinske organizacije (ITO). Kako ta organizacija nije osnovana, GATT je nastavio da reguliše odnose u međunarodnoj trgovini, a o njegovom unaprijeđenju razgovarano je tokom osam rundi pregovora.

Taj Sporazum nije pratio trendove u razvoju svjetske trgovine, pa je osmom, Urugvajskom rundom pregovora, osnovana STO. Osnivanjem STO stvorena je pravna i institucionalna osnova za obezbjeđenje nesmetanog protoka robe, ljudi i usluga u međunarodnim okvirima.

Broj članica, kao i zemalja koje nastoje da to budu, ukazuje na značaj članstva u ovoj organizaciji. STO ima 153 članice, između kojih se obavlja oko 97 odsto svjetske trgovine robom i uslugama, pa se bez STO članstva ne može govoriti o punoj integraciji zemlje u tokove međunarodne trgovine.

Pregovori za članstvo se odnose na multilateralne, bilateralne i plurilateralne pregovore. Multilateralni pregovori se vode na sastancima Radne grupe za pristupanje zemlje STO i završavaju se izradom Završnog izvještaja Radne grupe, koji sadrži ocjenu usklađenosti spoljnotrgovinskog režima zemlje u procesu pristupanja sa STO pravilima. Bilateralni pregovori o pristupu tržištu vode se se svim zainteresovanim članicama, dok se plurilaterani pregovori najvećim dijelom odnose na poljoprivredu, tehničke propise i standarde, kao i sanitarne i fitosanitarne mjere.

Bonus video: