Dnevnice za putovanja u inostranstvo umanjene 20 odsto

Ministri su zaduženi da ograniče ukupna mjesečna primanja njihovih pomoćnika i sekretara do tri prosječne zarade u državi
58 pregleda 0 komentar(a)
Avion, Foto: Arhiva Vijesti
Avion, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.04.2012. 18:36h

Ministarstvo finansija prezentovalo je detaljno sve mjere koje je Vlada usvojila u cilju ostvarivanja daljih ušteda (smanjenja državne potrošnje) i povećanja budžetskih prihoda, a štednja je započeta od vladinih funkcionera i nosioca pravosudnih i ustavnosudskih funkcija kojima će plate biti smanjenje sedam odsto čime će se ostvariti ušteda od oko 79.000 eura mjesečno.

U istom procentu će se smanjiti zarade zaposlenima u diplomatsko-konzularnim predstavništvima što će donijeti mjesečnu uštedu od 28.250 eura .

Vlada je dala preporuke administrativnom odboru Skupštine da izmjeni Odluku o utvrđivanju vrijednosti koeficijenta za obračun fiksnog dijela zarade Predsjednika Crne Gore, njegovog generalnog sekretara, državnih i javnih funkcionera u Skupštini

Ministri su zaduženi da ograniče ukupna mjesečna primanja njihovih pomoćnika i sekretara do tri prosječne zarade u državi koja je prema poslednjim podacima iz marta bila 487 eura.

Napraviće dobar plan

Smanjenjem naknada troškova ( dnevnica) za službena putovanja u inostranstvo za 20 odsto uštedjeće se na mjesečnom nivou oko 24.000 eura, a smanjenjem naknada za rad člana radnog tijela ili drugog oblika rada i ukidanje prava na naknadu za određeni broj savjetodavnih tijela i radnih timova u budžetu će biti mjesečno više 25.000 eura.

"Utvrdiće se lista tijela čiji će članovi imati pravo na naknadu i to pravo će moći da ostvaruju u zavisnosti od raspoloživih sredstava koja se dokazuju potvrdom ministarstva finansija", rekli su u tom Vladinom resoru.

Državna kasa će na mjesečno nivou biti punija za oko 59.400 eura po osnovu obustave isplata naknada članovima upravnih odbora javnih zdravstvenih ustanova, centara za socijalni rad i savjeta javnih ustanova.

Bonus video: