Vlada: Invalidi rada postavili neutemeljene zahtjeve

Oni su dodali i da su predstavnici invalida rada obustavu protesta uslovili propisivanjem posebnih, povoljnijih uslova za ostvarivanje prava na penziju
63 pregleda 0 komentar(a)
invalidi rada, Foto: Vesko Belojević
invalidi rada, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 26.04.2012. 10:30h

Novi zahtjev predstavnika invalida rada, kojim bi se od 1. jula svim invalidima rada obezbijedila mjesečna primanja od minimum 200 eura do trajnog regulisanja prava na penziju, u Vladi smatraju neutemeljenim.

"Zahtjev, koji invalidi rada saopštili u srijedu na sastanku sa predstavnicima izvršne vlasti, ocijenjen je neutemeljenim, s obzirom da buduću da za njegovo ispunjavanje ne postoji pravni osnov", navodi se u saopštenju Vladinog Biroa za odnose s javnošću. Oni su dodali i da su predstavnici invalida rada obustavu protesta uslovili propisivanjem posebnih, povoljnijih uslova za ostvarivanje prava na penziju, kao i povoljnijeg načina određivanja njene visine. "Iako navedeni zahtjevi nijesu u skladu sa sistemom penzijskog i invalidskog osiguranja i negativno bi uticali na održivost penzijskog sistema, oni se mogu razmatrati kada se budu vršile naredne izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju", navodi se u saopštenju. Invalidi rada zamrzli su u srijedu protest na šest mjeseci nakon što im je Vlada obećala da će im u tom periodu ispuniti sve zahtjeve. Invalidi rada, između ostalog, traže da im se poboljšaju uslovi za odlazak u penziju, isplate 24 prosječne zarade radnicima koji su stečajem ili kao tehnološki višak ostali bez posla, poveže radni staž, subvencije za struju, kao i rješenje stambenog pitanja. Vlada je na sjednici u srijedu razmotrila Informaciju o pregovorima sa predstavnicima invalida rada, u kojoj je ocijenjeno da se o statusu te kategorije stanovništva vodilo računa još prilikom donošenja izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) 2010. godine. Tada je invalidima rada sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, koji primaju privremenu naknadu od Fonda PIO omogućeno računanje staža osiguranja do 2014. godine. Invalidima druge kategorije koji rade polovinu radnog vremena omogućeno je računanje staža osiguranja kao da rade puno radno vrijeme, takođe, do 2014. godine. Rezultat pregovora predstavnika invalida i Vlade je i dogovor da se, prilikom naredne izmjene i dopune Zakona o PIO, invalidima rada i zaposlenim invalidima druge kategorije koji rade sa polovinom radnog vremena obezbijedi kontinuitet navedenih prava i nakon 2014. godine. Dogovoreno je i da Radna grupa za pripremu izmjena i dopuna Zakona o zapošljavanju nastavi da radi i u drugom kvartalu. Ona bi Vladi trebalo da predloži izmjene i dopune tog zakona, koje će uključiti i poboljšanja statusa nezaposlenih invalida koji ne primaju nikakvu novčanu naknadu ili primaju 33 eura.Tokom pregovora, potvrđen je pozitivan učinak Fonda rada koji je od jula prošle godine isplatio otpremnine od po 1,93 hiljade eura za 132 invalida rada. "U skladu sa zahtjevima predstavnika invalida rada, korisnicima privremene naknade Fonda PIO omogućeno je kreditno zaduživanje kod poslovne banake na rok do dvije godine, a ispunjen je i njihov zahtjev u vezi sa subvencijama računa za električnu energiju", navodi se u saopštenju.

Bonus video: