Strah od KAP-a, loše naplate poreza i sezone

Ministar finansija Milorad Katnić je kazao da će po osnovu smanjenja zarada državnim funkcionerima godišnje uštedjeti 400.000 eura
67 pregleda 0 komentar(a)
ministri, Vlada, Foto: Boris Pejović
ministri, Vlada, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.04.2012. 08:21h

Vlada je odlučila da uštede u državnoj kasi ostvari tako što će smanjita plate za sedam odsto premijeru, potpredsjednicima, generalnom sekretaru, ministrima, sudijama i tužiocima, a preporučila je Skupštini da slijede njen primjere i da u istom procentu koriguju zarade poslanicima.

Mjerama štednje koje su juče usvojene uz rebalans budžeta predviđeno je i smanjenje zarada od sedam odsto u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, kao i da se prepolove nacionalne penzije koje su dobijali poslanici za odrađena dva mandata u Skupštini.

Ministar finansija Milorad Katnić je kazao da će po osnovu smanjenja zarada državnim funkcionerima godišnje uštedjeti 400.000 eura, a po osnovu smanjenja penzija 330.000 eura

Ministar je kazao da će se država ove godine suočavati sa makroekonomskim i fiskalnim rizicima na način što bi se mogla produbiti kriza u KAP-u, uz istovremeni rizik od aktiviranja garancija.

"Rizik je i smanjivanje tražnje na našim izvoznim tržišitima uključujući i turizam. Očekujemo dobru sezonu, ali rizik zbog krize u eurozoni može značiti i manju tražnju za turističkim uslugama. Rizik je i dalji rast cijena naftnih derivata koji utiču ne samo na cijene, već i kao input na konkurentnost ekonomije" istakao je ministar.

Rizik je i nastavak negativnog trenda naplate budžetskih prihoda koji Vlada pokušava, prema njegovim riječima, da promijeni kroz nekoliko mjera koje donosi zajedno sa rebalansom uključujući i mjere za suzbijanje sive ekonomije.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: