Manjinski akcionari: Novom vlasniku Trebjese narediti preuzimanje

Manjinski akcionari Trebjese očekuju da će novi investitor ponuditi manjinskim akcionarima otkup po fer cijeni od oko 150 eura
92 pregleda 0 komentar(a)
Pivara Trebjesa, Foto: Ivan Petrušić
Pivara Trebjesa, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 25.04.2012. 07:43h

Manjinski akcionari Trebjese koji kontrolišu više od pet odsto akcija uputili su Komisiji za hartije od vrijednosti (KHOV) zahtjev da novom kanadskom investitoru koji će uskoro steći većinsko vlasništvo naloži obavezu za sprovođenje javne ponude za preuzimanje, odnosno kupovinu akcija te kompanije od ostalih akcionara.

Početkom ovog mjeseca kanadska kompanija Molson Coors javno je objavila informaciju da je zaključila ugovor o sticanju 100 odsto vlasništva kompanije Starbev sa sjedištem u Luksemburgu.

Kompanija Starbev je stopostotni vlasnik podgoričke firme Black Sea Montenegro DOO koja je većinski vlasnik Trebjese sa 74,66 odsto akcija, zbog čega manjinski akcionari traže od KHOV da naloži Molson Coorsu i Black Sea Montenegru da solidarno objave javnu ponudu za preuzimanje akcija.

"Članom 7 (stav 1) Zakona o preuzimanju akcionarskih društava propisano je da fizičko ili pravno lice koje samostalno ili sa povezanim licima, posredno ili neposredno, stekne akcije kojima prelazi 30 odsto akcija sa pravom glasa emitenta dužno je da za svako dalje sticanje akcija tog emitenta objavi ponudu za preuzimanje", ističe se između ostalog u zahtjevu manjinskih akcionara Trebjese koje je uputila KHOV-u njihov advokat dr Neda Ivović.

Manjinski akcionari Trebjese očekuju da će novi investitor ponuditi manjinskim akcionarima otkup po fer cijeni od oko 150 eura, zbog čega je nedavno Montenegroberza privremeno obustavila trgovinu akcijama nikšićke kompanije.

Oni od KHOV-a traže, takođe, da po službenoj dužnosti pribavi kupoprodajni ugovor između Molson Coorsa i Starbeva, te da po osnovu njega utvrdi sve neophodne elemente za sprovođenje javne ponude za preuzimanje akcija.

Bonus video: