Cijena nafte na svjetskom tržištu oko 103,21 dolar po barelu

Cijena nafte danas je bila nešto viša od 103 dolara po barelu, pošto su se finansijska tržišta stabilizovala poslije velikih gubitaka prethodnog dana
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2012. 15:32h

Cijena nafte za junsku isporuku skočila je za 10 centi na 103,21 dolar po barelu, do jutros po evropskom vremenu, u elektronskoj trgovini na njujorškoj berzi.

Cijena brent nafte za junsku isporuku opala je za 11 centi na 118,60 dolara po barelu u Londonu.

Iako je došlo do manje zarade na tržištu akcija, koja je pomogla stabilizovanju cijena nafte u utorak, trgovci su i dalje zabrinuti da bi fiskalne mjere štednje čiji je cilj da se smanji evropski dug mogle da izazovu ove godine recesiju.

Jedno istraživanje objavljeno juče pokazalo je da su sektori proizvodnje i usluga u zemljama euro zone neočekivano pali u aprilu.

"Razvoj u zoni eura nastavlja da pobuđuje zabrinutost. Najveća prijetnja s kojom se suočava svjetska ekonomija je slom jedne ili više ekonomija iz euro zone", rekao je glavni ekonomista kompanije za bankarske i finansijske usluge Standard čartered (Chartered), Džerald Lajons.

Cijena sirove nafte varirala je veći dio ove godine između 100 i 110 dolara, jer se američka ekonomija oporavila više nego što je bilo očekivano, ali potražnja za naftom je ostala slaba.

Neki analitičari su optimistični da će se potražnja za naftom u SAD i Kini, dva najveća potrošača nafte, oporaviti.

Ekonomske sankcije Zapada protiv Irana takođe bi mogle da umanje proizvodnju sirove nafte u zemljama članicama OPEK-a, što bi još više smanjilo svjetske rezerve "crnog zlata".

Bonus video: