Avaz odustaje od Pobjede čak i da Vlada prihvati sve uslove

„Iskreno želimo da Pobjeda nađe adekvatan ekonomski odgovor za stanje u koje je zapala. Naši ekonomski interesi u to se nikako ne mogu uklopiti“, rekli su iz Avaza
93 pregleda 0 komentar(a)
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.04.2012. 14:32h

Podaci o poslovanju Pobjede potpuno obesmišljavaju ekonomsku opravdanost kupovine tog novinskog preduzeća, čak i u slučaju da Vlada prihvati sve stavke iz službene ponude Avaz-roto pressa, saopšteno je iz sarajevske kompanije.Iz Avaza su saopštili da su obavijestili crnogorsku Vladu, odnosno Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, da odustaju od preuzimanja Pobjede, čak i pod uslovom da prihvate sve stavke iz njihove ponude.„U međuvremenu smo dobili podatke o aktuelnom poslovanju Pobjede, koji nijesu bili dostupni tokom prethodnog tenderskog i pregovaračkog postupka. Oni govore da je preduzeće u prošloj godini, po završnom računu, izgubilo 1,8 miliona eura, a tokom tri prva mjeseca ove i dodatnih 676 hiljada eura“, navodi se u saopštenju.U Avazu smatraju da ti podaci potpuno obesmišljavaju ekonomsku opravdanost kupovine Pobjede i ulaganja u taj projekat, sve i da prodavac na sebe preuzme sve ranije stvorene dugoročne obaveze, uglavnom po komercijalnim kreditima, koje nije htio da preuzme tokom pregovaračkog procesa.

„Iskreno želimo da Pobjeda nađe adekvatan ekonomski odgovor za stanje u koje je zapala", saopštili su iz Avaza

Stečaj?Najveća medijska kuća u Bosni i Hercegovini (BiH) bila je spremna da u sanaciju, dugove, zaostale obaveze prema zaposlenima i razvoj Pobjede uloži preko 16 miliona EUR, ali su predstavnici crnogorske Vlade tražili da Avaz, osim te cifre, preuzme i dugoročne bankarske dugove od osam miliona eura. Tender za prodaju Pobjede, treći po redu, raspisan je 27. septembra, a ponudu je nakon produžetka roka dostavio samo Avaz-roto press. Ta kompanija je prvobitno za kupovinu Pobjede ponudila jedan eura, da bi zatim poboljšala ponudu nudeći 100 hiljada eura za skoro 86 odsto državnih akcija.Iz Vlade su ranije najavili da bi u slučaju propasti i trećeg tendera za prodaju Pobjede, u tu kompaniju mogao biti uveden stečaj.

Bonus video: