"Sa 20 godina radnog staža, hranim se kod majke od njene plate"

Koordinator Organizacije invalida Lazar Knežević kazao je da nije bilo pomaka u pregovorima u odnosu sa ranije
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2012. 13:38h

Invalidi rada ostaće večeras ispred zgrade Vlade jer pregovori sa predstavnicima Ministarstva rada i socijalnog staranja nijesu uspjeli.

Koordinator Organizacije invalida Lazar Knežević kazao je da nije bilo pomaka u pregovorima u odnosu sa ranije.

Video: Zoran Bojović

"Idem kod majke i hranim se kod nje. Ona prima platu 200 eura i meni daje 50 eura svakog mjeseca, da bih imala za cigare. Djeca isto tako, kod jedne babe, kod druge babe...", kaže jedna od učesnica protesta, sa skoro 20 godina radnog staža.

Druga žena, sa 26 godina staža, danas prima nula eura.

"Ovo je bogu plakat'...", kaže ona, držeći u ruci transparent: "Uzeli ste nam dušu, a dali nam 33 eura mjesečno".

Studenti, ovo čeka vas

Desetak invalida rada je sada ispred zgrade Vlade, čekaju da im se pridruže kolege koji dolaze iz više crnogorskih gradova, kako bi zbog svog nezavidnog položaja i standarda zajedno protestovali ispred zgrade Vlade.

Dolazak su najavila udruženja invalida iz Pljevalja, Mojkovca, Nikšića, Kolašina i Cetinja. Grupa od 40-ak bjelopoljskih invalida rada koji su sinoć krenuli iz Bijelog Polja prenoćili su u podgoričkom naselju Zlatica, odakle su danas krenuli prema zgradi Vlade.

"Studenti, ovo i vas čeka", "Sit gladnom ne vjeruje"... samo su neki od transparenata koje nose okupljeni.

Invalidi rada autobusom krenuli ka Podgorici >>>

Zahtjev invalida je da oni koji nijesu ostvarili pravo kod Fonda PIO na invalidsku ili djelimičnu penziju, da se dovedu u povoljniji položaj kod ostvarivanja prava na starosnu mirovinu, i to muškarci sa 55 i žene 50 godina i najmanje 15 godina staža.

Okupljeni pred zgradom Vlade danas (Foto: Rajko Milić)

Tražili su i da invalidi rada koji su penzionisani prošle godine i nadalje, a čija su primanja manja od prosječne penzije u državi, dovedu u nivo prosječne, te da se izmjenama i dopunama Zakona PIO invalidima koji primaju privremenu nadoknadu omogući da im radni staž teče i nakon 2014. godine do penzionisanja.

Invalidi traže pravo i na subvenciju cijene električne energije, liječenja, kupovinu ljekova, banjskog liječenja, rekreacije i prevoza.

Takođe traže da se onima koji nijesu ostvarili pravo isplati otpremnina u visini 24 ili 36 prosječnih zarada u Crnoj Gori, te da se invalidima povrate fondovi za stambenu izgradnju i to za one koji nijesu regulisali stambeno pitanje za vrijeme provedeno u svojim radnim organizacijama.

Lazar Knežević, koordinator Udruženja invlida, rekao je da će ispred zgrade Vlade ostati do ispunjenja zahtjeva.

TV prilog: Ana Manojlović

Galerija

Bonus video: