Cijene goriva ostaju rekordne i narednih 15 dana

U Crnoj Gori cijene svih vrsta goriva posljednji put su promijenjene 27. marta kada su dostigle nove rekordne nivoe. Benzin je tada poskupio šest centi, a dizel pet centi
52 pregleda 0 komentar(a)
gorivo, Foto: Luka Zeković
gorivo, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.04.2012. 10:36h

Cijene goriva u Crnoj Gori ostaće iste i u narednih 15 dana, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

To znači da će cijene goriva ostati na rekordnom nivou, pa će se bezolovni eurosuper 98 u naredne dvije sedmice i dalje prodavati po 1,52 eura za litar, a eurosuper 95 po 1,49 eura.

Litar eurodizela, kao i eurodizela namijenjenog za komercijalne svrhe, prodavaće se po cijeni od 1,36 eura, odnosno 1,15 eura.

Lož ulje i dalje će koštati 1,07 eura.

Iz Ministarstva su kazali da je cjenovnu stabilnost uslovio relativno miran period na svjetskom tržištu, kao i stabilniji odnos eura i dolara, od čega u Crnoj Gori, koja nema sopstvenih izvora nafte, najviše zavise maloprodajne cijene.

"Ukoliko se nastave takvi trendovi, nadamo se da će se u sljedećem obračunskom periodu stvoriti uslovi za korekciju koja će uzrokovati nižu cijenu naftnih derivata", poručili su iz Ministarstva ekonomije.

U Crnoj Gori cijene svih vrsta goriva posljednji put su promijenjene 27. marta kada su dostigle nove rekordne nivoe. Benzin je tada poskupio šest centi, a dizel pet centi.

Iz Vlade su najavili ukidanje plaćanje carinske tarife koja se obračunava u cijenu goriva. Ukidanje te dažbine, međutim, neće bitnije uticati na cijenu jer je njen iznos manji od centa.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt's Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara.

Bonus video: