"Dakićevci" uputili zahtjev svim institucijama

"Poboljšanjem naših života neće doći ako čekamo da nam neko drugi riješi problem, već smo mi oni koje čekamo da dođu u što većem broju na protest u srijedu", rekao je Vukčević
0 komentar(a)
Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Radoje Dakić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.04.2012. 13:46h

Bivši radnici fabrike “Radoje Dakić” održaće 25. aprila protest ispred Vlade na kojem će ponoviti raniji zahtjev da njihova potraživanja budu obuhvaćena predstojećim rebalansom budžeta.

Predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca fabrike, Milan Vukčević, kazao je da je taj zahtjev upućem svim relevantnim institucijama u Crnoj Gori.

"Stigao je na adresu predsjednika države, parlamenta i Vlade, kao i nadležnih ministara i svih šefova polaničkih klubova", rekao je Vukčević agenciji Mina-business.

Radnici, kako je dodao, zahtijevaju da državne institucije rade po redosljedu i značaju nastalih problema i fokusiraju se na poštovanje Ustava, sudskih odluka i ljudskih prava.

"Poboljšanjem naših života neće doći ako čekamo da nam neko drugi riješi problem, već smo mi oni koje čekamo da dođu u što većem broju na protest u srijedu ispred zgrade Vlade i Skupštine", naveo je Vukčević.

Bivši radnici i povjerioci "Radoja Dakića" više od tri godine se okupljaju preko puta zgrade Vlade tražeći hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura.

Glavnica duga iznosi oko 30 miliona eura, pripadajuće kamate koje je potvrdio Viši sud još 7 miliona eura, a pravo na isplatu ima 1.650 bivših radnika.

Radnicima je, pravosnažnim sudskim presudama, dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona eura koje ne mogu da prodaju.

Kompanije Zetagradnja i "Čelebić" su 27. oktobra 2011. odustale od kupovine tog zemljišta, površine 221.000 kvadratnih metara, za koje su nudili 35,4 miliona eura.

Konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg su činili Voli, Bemax, Novi Volvox, Kroling, Normal kompani i Master inženjering za zemljište je nudio 27 miliona eura.

Bonus video: