SOCAR će uložiti 258 miliona i otvoriti 2.000 radnih mjesta

SOCARkoji nema iskustva u oblasti turizma, namjerava da angažuje britanski Triangle i da ima pismo o namjerama sa hotelskom kompanijom Melia
0 komentar(a)
Kumbor, Foto: Arhiva Vijesti
Kumbor, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.04.2012. 11:22h

Azerbejdžanska naftna kompanija (SOCAR), sa kojom će Vladina komisija pregovarati o zakupu državnog zemljišta u Kumboru, prikazuje da bi investirala 258 miliona eura u osmogodišnjem periodu. Od tog iznosa, 50 miliona eura bi obezbijedila “od prodaje nekretnina”.

To otkrivaju u izvještaju Tenderske komisije za valorizaciju bivše vojne imovine o ishodu tendera za izdavanje lokacije sa kasarnom Orjenski bataljon na 90 godina.

Komisija u izvještaju konstatuje da SOCAR namjerava da završi projekat u tri faze i da predviđa gradnju hotela, hotelskih apartmana, stambenog kompleksa, objekta za kongresni turizam, heliodroma, jaht kluba, marine sa 250 vezova

Komisija u izvještaju konstatuje da SOCAR namjerava da završi projekat u tri faze i da predviđa gradnju hotela, hotelskih apartmana, stambenog kompleksa, objekta za kongresni turizam, heliodroma, jaht kluba, marine sa 250 vezova.

"Planira 2.400 kreveta, od čega u hotelima 1.600 (800 soba), a u rezidencijalnim objektima 800 (200 stambenih jedinica). Završetak prve faze planira za tri godine, kojom je obuhvaćena izgradnja 200 hotelskih soba i 140 stambenih jedinica, kao i kongresna dvorana kapaciteta za hiljadu osoba", navedeno je u izvještaju.

Komisija tvrdi da je naftna kompanija u okviru ponude “posebnu pažnju poklonila elementima zaštite životne sredine”, a pominje i mogućnost zapošljavanja 2.000 osoba. Navodeno je da SOCAR, koji nema iskustva u oblasti turizma, namjerava da angažuje britanski Triangle i da ima pismo o namjerama sa hotelskom kompanijom Melia.

Drugorangirani ponuđač je konzorcijum, iza kojeg je američki NCH fond, koji je prigovorio komisiji zbog pobjede SOCAR-a, a nezvanično je najavljeno da razmišljaju o sudskom sporu.

Bonus video: