Iako najskuplji, Hamović i Lazarević prodali najviše struje EPCG

Nabavka struje koštala 228 miliona eura za četiri i po godine, EPCG više od polovine iznosa isplatila EFT-u i Rudnapu
319 pregleda 0 komentar(a)
struja, račun za struju, EPCG, Foto: Boris Pejović
struja, račun za struju, EPCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.04.2012. 07:46h

Poslovodstvo Elektroprivrede platilo je preko 228 miliona eura za uvoz struje u prethodne četiri i po godine. Više od polovine tog novca dobile su samo dvije kompanije energetskih biznismena i nekadašnjih poslovnih partnera, Vuka Hamovića i Vojina Lazarevića.

To je saopštila Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, pozivajući se na podatke o uvozu koje je EPCG dostavljao Regulatornoj agenciji za energetiku.

MANS upozorava da je od EFT-a i Rudnapa kupovana struja po najvećim prosječnim cijenama u odnosu na ostale ponude.

Lazarević i Hamović

Crnoj Gori nedostaje oko trećina električne energije, a EPCG je dužan da je nabavlja po najnižoj mogućoj cijeni, pošto se uvoz preliva na račune za struju.

"Hamovićev EFT i Lazarevićev Rudnap prihodovali su 125,8 miliona eura od prodaje struje Elektroprivredi. Od toga, Hamović je dobio 92,9 miliona, a Lazarević 32,9 miliona eura", objedinio je MANS iznose za višegodišnji uvoz.

Vrijeme za Tužilaštvo preuzme slučaj

Iz MANS-a preciziraju da se podaci odnose na posljednjih pet godina, osim perioda od jula do decembra 2008, koji im nije dostavljen shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama. Dodaju da se radi se o izvještajima o uvozu koje priprema EPCG, a ne ugovorima o kupoprodaji koje monopolska kompanija krije od javnosti.

"EPCG je struju najskuplje plaćao od početka 2007. do juna 2008. godine. U tom periodu, Lazarević nije bio osvojio crnogorsko tržište, ali je EPCG prodavao najskuplju struju po prosječnoj cijeni od 68 eura po megavat-satu. EFT je prodavao po nešto nižoj prosječnoj cijeni od 67,45 eura. Međutim, u istom periodu od Hamovića je kupljeno čak 60 odsto ukupno uvezene energije", naglasili su iz MANS-a.

Da EPCG papreno kupuje struju od Hamovića pokazuje i analiza prošlogodišnjih podataka, kada je EFT prodavao po cijeni većoj od 25 odsto nego Rudnap

Iz Mreže ocjenjuju da ima dovoljno indikacija da državno tužilaštvo konačno počne da ispituje trgovinu strujom, koju plaćaju građani kroz račune, a posebno zbog toga što se postupak nabavke sprovodi bez kontrole, što otvara prostor ogromnim zloupotrebama i korupciji.

"Da EPCG papreno kupuje struju od Hamovića pokazuje i analiza prošlogodišnjih podataka, kada je EFT prodavao po cijeni većoj od 25 odsto nego Rudnap. Očigledno je da EFT najviše posluje sa Elektroprivredom, ali se njeni prihodi u posljednje dvije godine djelimično smanjuju na račun jačanja prihoda Hamovićevog nekadašnjeg partnera Lazarevića i njegove Rudnap grupe", naveli su iz MANS-a.

Hamović i Lazarević u regionu poznati po aferama

Iz nevladine oprganizacije ističu da se Hamović i Lazarević u regionu povezuju sa nizom afera, dok u Crnoj Gori nije bilo ozbiljnijih istraga.

"Zanimljivo da u prošloj godini značajan uvoz dolazi od firme Korlea invest koja je EPCG prodala preko 24 odsto ukupno uvezene energije", naveo je MANS, podsjećajući da je Korlea taj posao dobila udružena sa Rudnapom.

Iz ugovora, koji je RAE objavio prošle godine, vidi se da su te dvije kompanije bile u partnerskom odnosu za prodaju struje Crnoj Gori.

"To možda može objasniti ozbiljnije probijanje firme Korela na crnogorsko tržište, a radi se o još jednoj kompaniji koju u susjednoj Hrvatskoj vezuje afera o prodaji struje", naveli su iz MANS-a.

U prethodne tri godine, dodaju iz MANS-a, ozbiljnije je zastupljen i beogradski Geni, od koje je EPCG u tom periodu kupio struju za preko 25 miliona eura.

Bonus video: