Vlada traži investitora za elektranu na Komarnici

"Kada je u pitanju strateška procjena životne sredine hidrocentrala na Komarnici neće uticati na prirodne ljepote ili spomenika", rekao je Sekulić
97 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.04.2012. 17:28h

Vlada je usvojila nacrt detaljnog prostornog plana za višenamjenske akumulacije na rijeci Komarnici u Šavniku koji je, prema riječima ministra održivog razvoja i turizma Predraga Sekulića, osnov za korišćenje prirodnih resursa iz rijeke Komarnice i nastavak razvoja ruralnih područja.

Uz plan, koji će se naći na jednomjesečnoj javnoj raspravi, usvojena je i procjena uticaja na životnu sredinu.

Plan je urađen na osnovu prostornih planova Crne Gore, Šavnika i Plužina i obuhvata nekoliko kulturno - istorijskih spomenika

On je rekao da plan zahvata 5,5 hiljada hektara s tim što je kasnije proširen za još 3,3 hiljade.

"Vrijeme potrebno za izgradnju hidrocentrale je šest godina, procijenjena godišnja proizvodnja 232 gigavata, a vrijednost investicije je 180 miliona eura. Godišnji prihod iz hidrocentrale bi nakon 2020. godine trebalo da iznosi oko 46 miliona eura, a zapremina akumulacije treba da bude 260 miliona kubnih metara", naveo je Sekulić, dodajući da će plan biti sastavni dio tenderske dokumentacije za raspisivanje tendera za traženje koncesionara za tu lokaciju.

Plan je urađen na osnovu prostornih planova Crne Gore, Šavnika i Plužina i obuhvata nekoliko kulturno - istorijskih spomenika među kojima je, kako je rekao Sekulić, i kanjon Nevidio.

"Kada je u pitanju strateška procjena životne sredine hidrocentrala na Komarnici neće uticati na prirodne ljepote ili spomenika", istakao je Sekulić.

Izdato više od 444.000 ličnih karata

Vlada je usvojila informaciju o primjeni propisa za izdavanje identifikacionih dokumenata koja je, prema riječima ministra unutrašnjih poslova Ivana Brajovića, pokazala da je u Crnoj Gori izdato više od 444.000 ličnih karata, 321.000 pasoš, 233.000 vozačkih dozvola, 14 elektronskih registara,

"Do sada je riješen 20.281 zahtjev za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, na privremenom boravku je prema podacima sa kraja marta bilo 14.000 stranaca i stalnom boravku 7.500", naveo je Brajović.

Vlada je u plan privatizacije za 2012. godinu uvrstila Institut “Simo Milošević”.

CBCG objavljivaće imena preduzeća sa blokiranim računima

Vlada je usvojila izmjene zakona o platnom prometu koji će omogućiti Centralnoj banci Crne Gore (CBCG) da objavljuje imena firmi čiji su računi u bokadi.

Predloženim izmjenama propisano je da CBCG objavljuje imena pravnih lica čiji su računi u blokadi duže od 30 dana i koji imaju više od 10.000 eura u bokadi. Lista će biti objavljivana na internet stranici CBCG jednom mjesečno i to prvog radnog dana u mjesecu sa presjekom stanja na posljednji dan u mjesecu, a kreiraće se po azbučnom redu.

"To će doprinijeti prevazilaženju problema nelikvidnosti i insolventnosti privrednih subjekata, a samim tim i unapređenju poslovnog ambijenta", kazali su u ministarstvu finansija.

Galerija

Bonus video: