Ministar očekuje veći broj turista tokom ove ljetnje sezone

Sekulić: Veoma lako ćemo se složiti da je Crna Gora najljepša mala država na svijetu i da iz godine u godinu imamo sve bolju turističku uslugu
0 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.04.2012. 10:40h

Ministar turizma i održivog razvoja Predrag Sekulić optimista je pred predstojeću ljetnju turističku sezonu, uvjeren da će u odnosnu na prošlu biti ostvaren dvocifren rast broja gostiju i finanijskih efekata.

On je otvarajući tri sajamske manifestacije na budvanskom Jadranskom sjamu - 21. Međunarodna turistička berza i sajam turizma, opreme za hotelijerstvo i ugostiteljstvo METUBES, 18. Sajam ekologije i 7. Sajam "Vode-vodovodi-sanitarne tehnologije" ponovio da je "bez ikakve dileme, turizam najveća razvojna šansa Crne Gore".

"Svi znamo da i pored teške ekonomske situacije i svega onoga što ekonomska kriza nosi, turizam i dalje ide uzlaznom linijom i to po stopama rasta koje su iznad očekivanih i od MMF i naše Vlade, što je veoma pozitivno. Dio zasluge za rast turizma pripada i sajamskim manifestacijma na kojima se crnogorski turizam predstavlja. A posebno govorim o našem domaćem sajmu, ovdje u Budvi. Naravno, svi bi voljeli da on bude i u mnogo boljem ambijentu, da imamo više predstavnika i onih koji će se predstavljati na tom sajmu. Ali, dokle god imamo ovako visoke stope rasta kada je turizam u pitanju, možemo da budemo zadovoljni", kazao je Sekulić u Budvi, označivši početaka ovogodišnje sezone.

On je kazao da je apsolutno optimista pred predstojeću sezonu.

"Vlada je u svojoj ekonomskoj politici predvidjela rast od nekih par procenata. Ja sam i dalje optimista, nadam se da ćemo ponoviti prošlu godinu kada govorimo o rastu, da ćemo govoriti o dvocifrenom rastu, u nekom rasponu od 8 do 10 odsto. Moj optimizam se bazira na poboljšanju usluga iz godine u godinu kada je crnogorski turizam u pitanju sa jedne strane, a sa druge strane, i na optimizmu koji u ovom trenutku imaju hotelijeri u turoperatori sa najavama i sklopljenim ugovorima na ranijim sajmovima koji su održani svuda po svijetu"

Osvrćući se na cijene u crnogorskim hotelima, te medijske natpise da su najveće u regionu, Sekulić je kazao da je bolje da imamo pune hotele po nekim nižim cijenama, nego poluprazne po višim.

"Veoma lako ćemo se složiti da je Crna Gora najljepša mala država na svijetu i da iz godine u godinu imamo sve bolju turističku uslugu. U skladu sa time treba formirati cijene i pratiti cjenovnu politiku ostalih tržišta. Crna Gora je izgradila svoj brend kao turistička destinacija, a na hotelijerima je da odluče kakvu će cjenovnu politiku voditi", kazao je Sekulić.

Prema riječima izvršnog direktora Jadranskog sajma Rajka Bujkovića ovogodišnje sajamske manifestacije okupile su 250 učesnika iz devet zemalja.

Kao poseban segment ovogodišnjeg METUBES-a izdvaja se FOR FEST- Festival odmora i razonode, Festival kretivne industrije koji je uporedo otvoren u u bečićkom Splendid. Festival organizuju Jadranski sajam i AMC Communications, a koncepcija festivala podrazumijeva tri segmenta: takmičarski, revijalni i zabavni.

Bio bih zadovoljniji da je Svetac otvoren prije pet godina

Uoči najavljenog otvaranja grada hotela "Sveti Stefan" koji je zakazano za vikend, Sekulić je naveo da bi kao ministar bio zadovoljan da je to urađeno prije pet godina.

Zakupac "Svetog Stefana" Adriatic properties organizuje u subotu i nedjelju takozvani "otvoreni vikend" gdje je pozvalo predstavnike, medija, ali bez fotoaparta i kamera da budu njihovi gosti, kada će, kako su naveli ”moći da obiđu ostrvo, uključujući i pojedine sobe".

Rekonstrukcija grada hotela Sveti Stefan traje već pet godina i tokom prošle godine ostrvo je bilo otvorena ali samo jedan dio.

"Tokom ovog vikenda imaćemo otvorena vrata na Svetom Stefanu, tako da će građani i mediji moći da vide šta je tamo urađeno. Imamo obećanje da će prvi gosti biti već na početku turističke sezone", kazao je Sekulić.

Upitan da li je kao ministar zadovoljni onima što je urađeno na Svetom Stefanu, Sekulić je kazao:

"Moram da budem iskren, ako me pitate kao ministra turizma, bio bih zadovoljan da je to urađeno prije pet godina", istakao je Skulić.

Bonus video: