Na brodu "Atlantik kruzer" eksploziv za crnogorske rudnike?

Pod budnim je okom zapadne javnosti zbog navoda da brod prenosi vojnu opremu za režim Bašara al Asada
129 pregleda 0 komentar(a)
Atlantik kruzer, Foto: Spiegel.de
Atlantik kruzer, Foto: Spiegel.de
Ažurirano: 19.04.2012. 10:08h

Ministarstvo ekonomije provjerava izdate dozvole za uvoz eksploziva, kako bi se došlo do detaljnijih informacija da li je teret sa sumnjivog broda, koji kruži Sredozemljem, namijenjen za legalnu upotrebu u Crnoj Gori, odnosno da li se zakonito uvozi.

„Vijestima“ je saopšteno da u tom resoru još nemaju informacija o robi koja se nalazi na njemačkom brodu koji navodno prevozi „opasan teret“, a koji se uputio prema teritorijalnim vodama Crne Gore.

Prema nezveničnim informacijama „Vijesti“, dio tovara koji njemački mediji pominju da ide za Crnu Goru, mogla bi biti pošiljka privrednog eksploziva za kompaniju „Jugobicikl“, koji se nabavlja za potrebe crnogorskih rudnika.

Navodno ta firma već druže vrijeme, uz odgovarajuće dozvole, nabavlja privredni ekploziv iz Indije.

Njemački list „Špigl“ objavio je prije dva dana da je brod sa sumnjivim teretom iznajmila jedna ukrajinska kompanija.

Pod budnim okom zapada

Pod budnim je okom zapadne javnosti zbog navoda medija da brod „Atlantik kruzer“ prenosi vojnu opremu i municiju za režim Bašara al Asada, uprkos embargu na oružje EU.

List navodi da je teret natovaren u Mumbaiju, Indiji, a njegova odredišta su Sirija, Turska i Crna Gora, a teret koji bi trebalo da bude isporučen Siriji sastoji se od „djelova za jednu termoelektranu“.

List navodi da je teret natovaren u Mumbaiju, Indiji, a njegova odredišta su Sirija, Turska i Crna Gora

Ukrajinska kompanija je dostavila opsežne informacije o sadržaju tereta koji je krajem prošle sedmice trebalo da bude istovaren u sirijsku luku Tartus. Međutim, kompanija nije saopštila sadržaj tereta koji bi trebalo da bude istovaren u Turskoj i Crnoj Gori, navodi „Špigl“.

Teret sa opasnim proizvodima

U vrijeme kada je brod prolazio kroz Suecki kanal i kasnije tokom planiranog zaustavljanju na Kipru radi punjenja goriva, kapetan je ispričao da prenose teret sa opasnim proizvodima koji su klasifikovani kao „UN 0105, 0030, 0029 i 0065“, skraćenice za eksplozivnu i električnu opremu, uključujući i detonatore.

Kompanija tvrdi da je taj teret namijenjen Turskoj i Crnoj Gori, a ne Siriji.

Ministarstvo ekonomije juče je saopštilo da su već krenuli u proceduru provjere izdatih dozvole za tu vrstu uvoza, a koje još nijesu realizovane.

Odgovarajući na pitanje koliko firmi u Crnoj Gori ima dozvolu za uvoz eksploziva, u Ministarstvu ekonomije kažu da se zahtjev za registraciju podnosi u zavisnosti od vrste eksploziva, da li se radi o privrednim ili eksplozivu koji spada u robu za vojne namjene.

Špediteri se interesovali za pretovar opasnih materija

Još nema nijednog dokumenta kojim bi se potvrdilo da trenutno napoznatiji njemački kargo brod u vodama Mediterana, sa svojim misterioznim teretom, treba da pristane na gatove pod Volujicom.

“Vijestima” je u Lučkoj kapetaniji Bar i u AD Kontejnerski terminal i generalni tereti (KTGT) saopšteno da nemaju nikakvih podataka, niti najava o dolasku ovog broda u Bar. Iz kompaniji KTGT, indirektno su potvrdili da “postoji interesovanje” da se preko njihove kompanije obavi pretovar opasnih tereta klase 1, kako se u ovim djelatnostima zvanično klasifikuju eksplozivi.

Prema procedurama, najave za uplovljavanje se u Kapetaniju šalju 72 sata ranije

“Pristigao nam je upit od špeditera robe da radimo takozvanu B-materiju, odnosno opasne terete klase 1, koji se skladište u magacinima iza Volujice. Uzvratili smo našom ponudom sa tarifom pretovara. Nemamo direktne kontakte sa brodarima, tako da vam sada ne možemo reći, koji brod prenosi te terete. U svakom slučaju, brod je obavezan da nam se najavi najkasnije šest sati prije ulaska u luku”, navedeno je iz menadžmenta AD KTGT “Vijestima”.

Lučki kapetan u Baru Radojica Lazarević istakao je da u Lučku kapetaniju Bar do 13 sati u srijedu nije stizala najava dolaska ovog broda.

“Prema procedurama, najave za uplovljavanje se u Kapetaniju šalju 72 sata ranije, međutim, u prispjelim najavama u toku dana nema imena ovog broda”, kazao je Lazarević.

Bonus video: