U Vektri ljuti što im OTP nije dao još četiri miliona

Punomoćnica dužnika iznijela je da joj nije poznato da je stečajnom dužniku blokiran žiro-račun u zadnjem periodu
80 pregleda 0 komentar(a)
Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan
Vektra Jakić, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 19.04.2012. 07:10h

Čitanjem pisanih dokaza u Privrednom sudu, pred stečajnim sudijom Zoranom Ašaninom, juče je održano šesto ročište na kojem se raspravljalo o pokretanju stečaja nad dužnikom - pljevaljskim preduzećem Vektra Jakić, protiv kojeg je povjerilac OTP banka 28. novembra prošle godine podnijela predlog za pokretanje stečajnog postupka zbog nevraćenog kredita od 73,6 miliona eura.

Pročitan je drugi ugovor od 22. jula 2010. godine o izmjenama koji se odnosi na ugovor o kreditu za uređenje i modernizaciju ove fabrike za preradu drveta u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića. Punomoćnica predlagača Senja Radović iznijela je, da su tim ugovorom regulisana prava i obaveze povjerioca i dužnika, te da su prethodni ugovori njegovim potpisivanjem, stavljeni van snage.

Punomoćnica dužnika Jelena Vujisić, kazala je da ne osporava sadržinu ugovora dodajući da predlagač kao davalac kredita nije u cjelosti ispunio ugovorom predviđene obaveze, odnosno da nije uplatio 4.321.669 eura, zbog čega je dužnik pokrenuo parnični postupak pred Privrednim sudom u Podgorici.

Vektra vrijedi 249 miliona eura

Punomoćnica povjerioca nije sudu pružila dokaz o insolventnosti i blokadi računa stečajnog dužnika i predložila je da se odloži ročište radi dostavljanja tog dokaza od Centralne banke Crne Gore.

Punomoćnica dužnika iznijela je da joj nije poznato da je stečajnom dužniku blokiran žiro-račun u zadnjem periodu, protiveći se predlogu za odlaganje ročišta.

Izvršen je uvid u procjenu vrijednosti imovine i kapitala Vektre Jakić od avgusta 2011. godine u kojoj se konstatuje da ona vrijedi 249 miliona eura. Punomoćnica Radović prigovorila je izvršenoj procjeni vrijednosti i kapitala imovine jer smatra da tržišna vrijednost dužnika nije ona koju su ovlašćeni procjenitelji dali u procjeni. Prezaduženost, kako je navela nije stečajni razlog na koji se može pozivati stečajni povjerilac, već samo dužnik, kako je to predviđeno Zakonom o stečaju.

Punomoćnica dužnika iznijela je da joj nije poznato da je stečajnom dužniku blokiran žiro-račun u zadnjem periodu

Sud je donio rješenje da se ročište odloži za 10. maj a da se u međuvremenu od Centralne banke zatraže podaci o insolventnosti žiro-računa stečajnog dužnika u vremenu od 45 dana od dana izdavanja potvrde.

U privrednim sudovima u Bijelom Polju i Podgorici vode se stečajni postupci nad još šest kompanija Dragana Brkovića. Ukupan dug njega i njegovih firmi procjenjuje se na oko 180 miliona eura.

Bonus video: