Vlasnik "Šuplje stijene": Plate veće nego što tvrde

U reagovanju Pejović je naveo da je donijeta odluka da se oni radno ne angažuju dok stručnjaci provjere njihove navode iz zahtjeva
130 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2012. 19:05h

Jedan od vlasnika Rudnika olova i cinka „Šuplja stijena“, koji posluje u sastavu preduzeća „Gradir Montenegro“ iz Nikšića Veselin Pejović, odbacio je tvrdnje četrnaestorice radnika da su prestali da rade u tom preduzeću jer su tražili povećanje zarada.

U reagovanju Pejović je naveo da je donijeta odluka da se oni radno ne angažuju dok stručnjaci provjere njihove navode iz zahtjeva da postoji visok rizik od dobijanja teških bolesti i povređivanja u uslovima u kojima rade.

„Dok se ne provjere njihovi navodi od stučnih lica, donjeta je odluka da se oni radno ne angažuju, jer je potpuno besmisleno da im poslodavac povećava platu, a da im nije obezbijedio radne uslove koji nijesu opasni po zdravlje i život. Niti je to po zakonu niti po poslovnom i ljudskom moralu“, navodi u reagovanju Pejović.

On je kazao da nijesu tačne ni tvrdnje radnika da su primali plate 350 eura, što je potkrijepio platnom listom četrnaestorice radnika koji su tražili povećanje zarada, koju je u elektronskoj formi dostavio “Vijestima”.

„Dostavljamo računovodstvene kartice iz kojih se vidi kolika su njihova mjesečna primanja, koja su redovna i na koja se redovno uplaćuju svi zakonom predviđeni doprinosi države Crne Gore. Tako su njihove tvrdnje da su im primanja 350 eura netačna“, rekao je Pejović.

Iz tog dokumenta se vidi da je najmanja neto januarska zarada četrnaestorice radnika iznosila od 522 eura, a najveća 805 eura. U februaru, kada je proizvodnja bila otežana zbog sniježnih nepogoda, njihove plate su se kretale u rasponu od 306 do 577 eura.

Radnici “Šuplje stijene” posljednju su primili martovsku zaradu početkom aprila, a plate četrnaestorice nezadovoljnih radnika kretale su se u rasponu od 485 do 582 eura.

Iz priloženog dokumenta se vidi da su radnicima u ovom periodu redovno obračunavani doprinosi, te da je poslodavac za njih 14 mjesečno uplaćivao državi od deset do 15.000 eura.

Pejović kaže da u Rudniku radi 116 radnika, da je svaki radnik uredno prijavljen i osiguran, te da je u firmi uredno evidentirano i sprovedeno sve što postoji po zakonima i propisima Crne Gore. U to se, kaže Pejović, može uvjeriti u svakom momentu bilo koja služba, kao i Inspekcija rada i provjeriti tačnost uplate doprinosa, urednost isplate njihovih zarada i sve druge pojedinosti koje interesuju službe države Crne Gore.

„Zavisno od toga šta će stručne službe utvrditi kao i istinitost njihovih navoda, zavisiće i njihov ponovni angažman na radnim poslovima, i zadacima na kojima su do sada radili“, naveo je na kraju reagovanja Pejović.

Bonus video: