Katnić opet poništio rješenje po kom Carine treba da plate 900.000

Rješenja su, po dva puta, potpisali bivši i aktuelni ministri finansija, Igor Lukšić, odnosno Milorad Katnić
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2012. 19:18h

Ministarstvo finansija Crne Gore četvrti put u posljednje tri godine poništilo je rješenje Poreske uprave Crne Gore, Područna jedinica - Herceg Novi, kojim se nalaže preduzeću „Carine“ d.o.o. Podgorica da plati porez na promet nekretnina u iznosu od 900.000 eura sa pripadajućim kamatama, saopšteno je iz NVO “Južni Jadran”.

Rješenja su, po dva puta, potpisali bivši i aktuelni ministri finansija, Igor Lukšić, odnosno Milorad Katnić.

„Država se o jadu zabavi da obezbijedi pare za penzije, a ovako se odnosi prema obavezama pojedinih poreskih obveznika. Ovdje je više nego očito da se ne štite samo ’Carine’, već nečiji privatni interes. Vrijeme će vrlo brzo pokazati i čiji“, uvjereni su u NVO “Južni Jadran”.

Preduzeće ’Carine’ d.o.o. iz Podgorice je u junu 2007, po osnovu ugovora o poravnanju putem prenosa prava svojine na nepokretnostima, postalo vlasnik većeg dijela imovine preduzeća „Južni Jadran“ AD Herceg Novi, na koju su se i uknjižili.

Manjinski akcionari, uvjereni da je riječ o nezakonitoj transakciji, tada su obavijestili nadležne državne tužioce, policiju, finansijsku policiju i Poresku upravu Crne Gore, i uz krivične prijave dostavljali u kontinuitetu dokumentaciju koja je potvrđivala njihove „osnovane sumnje“.

“Čedomir Popović je cjelokupnu imovinu preduzeća ’Južni Jadran’ AD Herceg Novi, koju su ovlašćeni procjenitelji 2009. procijenili na 30 miliona eura, prenio i uknjižio na preduzeće ’Carine’ d.o.o. iz Podgorice, svjesno izbjegavajući da plati obavezni porez na promet. Procjenitelji, koje je izabrao Popović, imovinu ’Južnog Jadrana’ procijenili su nekoliko puta manje nego što je ona vredjela na tržištu”, tvrde iz NVO “Južni Jadran”.

„Sve ovo izgleda nije bilo dovoljno da se nadležni zainteresuju i ozbiljno istraže nezakonitosti u privatizaciji i poslovanju preduzeća ’Carine’ d.o.o. i ’Južni Jadran’ AD, o kojima, bar u Herceg Novom, i ptice sve znaju. Za Vrhovno državno tužilaštvo, odnosno njegovo odjeljenje za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina, u procesu privatizacije, poslovanju i likvidaciji preduzeća ’Južni Jadran’ AD ništa nije sporno, sve je rađeno po zakonu. Vidjećemo šta međunarodni faktori misle o svemu ovome i da li se ovdje radi o evropskim standardima, ili je u pitanju nešto drugo“, zaključuje se u saopštenju NVO “Južni Jadran”, koje je potpisala predsjednica Nada Popović.

Galerija

Bonus video: