Tržišna inspekcija otkrila jednog švercera, ali im je pobjegao

Inspektori ukazuju da je prodaja duvanskih proizvoda na javnim površinama sporadična, ali i da je sprovođenje nadzora vrlo otežano
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2012. 07:44h

Tržišna inspekcija je u okviru akcije pojačanog nadzora nad prometom duvanskih proizvoda u prvoj polovini aprila obavila ukupno 72 kontrole kojima su obuhvaćeni maloprodajni objekti, pijačni prostori i javne površine.

Kada je u pitanju promet na pijacama i javnim površinama, inspektori su zatekli jednu osobu da vrši nedozvoljeni promet cigareta, i to na pijaci u Tuzima.

"Prilikom dolaska inspektora, ovo lice je napustilo mjesto prodaje (pobjeglo), ostavljajući robu (95 paklica), koju su inspektori oduzeli. U naznačenom periodu utvrđeno je ukupno 13 nepravilnosti, zbog kojih su inspektori preduzeli propisane upravne i druge mjere i radnje, i to - šest ukazivanja na nepravilnost, šest rješenja o otklanjanju nepravilnosti i jedno rješenje o oduzimanju robe od NN lica. Inspektori su za počinjene prekršaje izdali i šest prekršajnih naloga kojim su prekršioci novčano kažnjeni", dodali su iz Tržišne inspekcije.

Inspektori ukazuju da je prodaja duvanskih proizvoda na javnim površinama sporadična

Inspektori ukazuju da je prodaja duvanskih proizvoda na javnim površinama sporadična, ali i da je sprovođenje nadzora na ovim lokacijama vrlo otežano.

"Naime, s vremena na vrijeme pojavljuju se lica koja nose paklice cigareta u ruci ili u torbi, i koji se na pojavu inspektora udaljavaju, tako da je od strane Tržišne inspekcije nadzor kod tih lica praktično nemoguće sprovesti. U Podgorici se ova pojava može uočiti na lokacijama kod pijace Gintaš, kao i ispred većih ugostiteljskih objekata (kafića) u noćnim satima", zaključili su iz Tržišne inspekcije.

Kontrolom kod maloprodajnih objekata utvrđene su nepravilnosti koje se odnose na neisticanje zabrane prodaje duvanskih proizvoda licima mlađim od 18 godina (4 slučaja), neisticanje cijena na mjestu prodaje (4 slučaja), neizdavanje računa kupcu (1 slučaj) i nepropisno vođenje evidencije o robi u prometu (1 slučaj).

"Kod jednog maloprodajnog objekta utvrđeno je da je isteklo odobrenje za promet na malo duvanskih proizvoda, kao i da nije izvršena promjena podataka u prijavi djelatnosti trgovine. Kod ovih subjekata nijesu utvrđene nepravilnosti u pogledu nabavke, tj. porijekla ovih proizvoda", naveli su iz Tržišne inspekcije.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: