PROCJENE ZZZCG

Crnoj Gori će trebati 15.000 sezonaca

Prema nekim procjenama, a shodno i turističkim kapacitetima i ponudom, najveće potrebe za sezonskim radnicima imaju Budva, Herceg Novi, Bar, Ulcinj, Tivat i Kotor
0 komentar(a)
sezonski radnik, Foto: Arhiva "Vijesti"
sezonski radnik, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.04.2012. 08:08h

U Crnoj Gori će, prema procjenama Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG), tokom ove turističke sezone biti potrebno više od 15 hiljada radnika.

"Zavisno od uspješnosti sezone i broja turista predviđeno je i povećanje zapošljavanja od deset odsto u odnosu na prošlu godinu, posebno domaće radne snage", kazali su agenciji Mina-business predstavnici Zavoda.

Oni su dodali da taj broj može da bude i veći, ako se uzme u obzir broj stranaca kojima je do sada izdato više od 4,5 hiljade radnih dozvola.

U ZZZCG su kazali da prema nekim procjenama, a shodno i turističkim kapacitetima i ponudom, najveće potrebe za sezonskim radnicima imaju Budva, Herceg Novi, Bar, Ulcinj, Tivat i Kotor.

"Budvi je potrebno oko 4,5 hiljade, Herceg Novom dvije hiljade, Baru 1,8 hiljada, Ulcinju 1,5 hiljada, Tivtu jedna hiljada, a Kotoru 500 sezonskih radnika što čini oko 80 odsto potreba za sezonskom radnom snagom u Crnoj Gori", precizirali su u Zavodu.

Oni su dodali da Operativni plan Zavoda ove godine predviđa zapošljavanje šest hiljada osoba sa evidencija nezaposlenih, kao i da ove godine očekuju značajno povećanje zapošljavanja na sezonskim poslovima mladih, prije svega, srednjoškolaca i studenta.

Najtraženija zanimanja za potrebe turizma i ugostiteljstva, kako su kazali, su oko 3,5 hiljada konobara, oko 1,2 hiljada kuvara, oko hiljadu sobarica, 250 recepcionera, 150 poslastičara i oko dvije do tri hiljade pomoćnih radnika.

Iz Zavoda posjećaju da podsticajne mjere za poslodavce koji zaposle domaću radnu snagu proizilaze iz Uredbe o subvencijama za zapošljavanje određene kategorije nezaposlenih i koja se odnosi na olakšice prilikom zapošljavanja osoba na sezonskim poslovima.

Značajna stimulativna mjera za poslodavce koji zaposle domaću radnu snagu, kako su dodali, jesu i subvencije za zapošljavanje mladih do 25 godina, na osnovu projekta Zaposlimo naše mlade na sezonskim poslovima.

"Taj projekat je podrazumijevao dodjelu subvencija u iznosu od 100 eura poslodavcima mjesečno za zapošljavanje jedne osobe na sezonskim poslovima", objasnili su u Zavodu i dodali da je on bio realizovan prošle godine, a i nastaviće se i ove.

Preporučujemo za Vas