Bemaks nelegalno dobio posao, budžet oštećen za 318.000

Šteta po budžet i građane Crne Gore u ovom slučaju mogla bi biti i veća ukoliko kompanija Tehnoput odluči da tuži državu
0 komentar(a)
Farmaci put, Foto: Luka Zeković
Farmaci put, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.04.2012. 00:28h

Nova Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki nakon dvije godine usvojila je žalbu kompanije Tehnoput DOO Podgorica i ukazala Direkciji za saobraćaj na nepravilnosti u pogledu utvrđivanja činjeničnog stanja koje se odnosilo na aktivnu legitimaciju ove kompanije koja se žalila na tender u vezi sa izgradnjom treće trake na magistralnom putu Podgorica-Cetinje, u mjestu Kokoti.

Komisija je naložila Direkciji za saobraćaj da, u roku od osam dana, donese zakonitu odluku i o tome obavijesti Državnu komisiju.

Ovaj tender je organizovan u prvoj polovini 2010. a umjesto prvorangiranog Tehnoputa sa ponuđenom cijenom od 1.298.553 eura na kraju je treću traku izgradila kompanija Bemaks čija je ponuda iznosila 1.617.017 eura.

Država je u ovom poslu izgleda definitivno pretrpjela štetu, a naknadna pamet nove Komisije, za poreske obveznike, nije od velike koristi

Država je u ovom poslu izgleda definitivno pretrpjela štetu u iznosu od 318.464 eura, a naknadna pamet nove Komisije za kontrolu postupka javnih nabavki, za poreske obveznike, nije od velike koristi, a vjerovatno ni za kompaniju Tehnoput koja je bespovratno izgubila ovaj posao.

Uprkos tome što nova Komisija sada zakonito donosi rješenja, u skladu sa presudama suda, ta odluka u potpunosti nije primjenljiva u praksi, jer je posao izgradnje treće trake duž magistralnog puta u Kokotima odavno završen, a državne pare predviđene za tu namjenu odavno potrošene.

Šteta po budžet i građane Crne Gore u ovom slučaju mogla bi biti i veća ukoliko kompanija Tehnoput odluči da tuži državu i dobije obeštećeno zbog nepravedno izgubljenog posla. Državni organi mogu pokrenuti istragu o ovom poslu, zbog štete po budžet.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: