Vlada će i dalje plaćati struju KAP-u, moguće smanjenje plata

"Jasno je da ukoliko se očekuje da KAP nastavi proizvodnju da je neophodna državna subvencija u ovom ili onom obliku i da je to cijena postojanja Kombinata", rekao je Katnić
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.04.2012. 18:05h

Ministra finansija Milorad Katnic najavio je da će u narednih 10-ak dana posao na rebalansu budžeta biti okončan i dostavljen poslanicima na razmatranje.

Rebalans budžeta neće donijeti smanjenje zarada ali to ne znači da do toga neće i doći.

Kresanje plata je realnost ali Katnić očekuje da će odluka biti rezultat pregovora Vlade i sindikata. Ministar je u razgovoru za TV Vijesti rekao i da će Vlada i u narednom periodu nastaviti da plaća subvencije Kombinatu aluminijuma za struju.

Upitan šta se dešava trenutno sa KAP-om, ministar je odgovorio da imaju redovnu komunikaciju sa ministarstvom ekonomije u definisanju rješenja koje bi značilo redovno snabdijevanje fabrike strujom.

TV Vijesti, Tatjana Debeljević

"Jasno je da ukoliko se očekuje da KAP nastavi proizvodnju da on u ovom trenutku, a bojim se uopšte, nikada nije ni mogao da plaća tržišne cijene i da je neophodna državna subvencija u ovom ili onom obliku, odnosno plaćanja nižih cijena nego što su tržišne i to je cijena postojanja Kombinata", rekao je Katnić.

Rebalans budžeta, kako je ministar najavio, biće spreman do kraja mjeseca, kada će i biti proslijeđen Skupštini.

Katnić je kazao da rebalans budžeta ne predviđa smanjenje fonda zarada.

"U ministarstvu smatramo da treba započeti razgovore sa sindikatom, da treba prepoznati realnost da je fond zarada, broj zaposlenih i prosječne zarade u državnoj upravi veliko opterećenje za budžet i u dijelu tih troškova neophodno je sagledati mogućnost za njihove korekcije", kazao je Katnić.

Galerija

Bonus video: