Kafa još nije poskupila, ali hoće kad isteknu zalihe

Akcize na kafu iznose 20 odsto njene vrijednosti, a na gazirana pića sa dodatkom šećera deset centi po litru
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2012. 09:24h

Kafa u vodećim crnogorskim marketima još nije poskupila, iako su 1. aprila uvedene akcize, i po starim cijenama prodavaće se sve do isteka zaliha.Iz Merkatora Crna Gora su saopštili da će se u prodajnim objektima Merkator i Roda, cijene kafe i gaziranih pića sa dodatkom šećera, na koje su takođe uvedene akcize, mijenjati po isteku zaliha."Nastojimo da rast cijena od dobavljača odložimo koliko je moguće, kako bi našim kupcima ponudili i dalje najbolje uslove kupovine“, kazali su agenciji Mina-business iz Merkatora.Akcize na kafu iznose 20 odsto njene vrijednosti, a na gazirana pića sa dodatkom šećera deset centi po litru.

U Voliju dio gaziranih pića već skupljiIz Volija su naveli da u marketima tog trgovačkog lanca i dalje ima zaliha kafe koja se prodaje po staroj cijeni."Teško je prognozirati do kada, mada smo zahvaljujući njenom jednostavnijem lagerovanju u odnosu na gazirana pića, obezbijedili zalihe koje će u narednom periodu osigurati istu cijenu, ukoliko ne dođe do izuzetno pojačane kupovine“, objasnili su iz Volija.

Oni su dodali da, kada su u pitanju gazirana pića sa dodatkom šećera, dio artikala iz tog asortimana se već prodaje po novim cijenama, s obzirom na to da se lager tih proizvoda, čija je cijena promijenjena, istrošio u pretprazničnom periodu.Akcize na kafu i gazirana pića sa dodatkom šećera trebalo je da budu uvedene 1. januara, ali je primjena odložena tri mjeseca, kako bi se novi akcizni obveznici mogli prilagoditi.Nove dažbine su predviđene izmjenama Zakona o akcizama koje se primjenjuju od januara ove godine. Od tada važe i nove, niže akcize na dizel gorivo, dok su povećane one na alkohol i cigarete.

Galerija

Bonus video: