Ex-YU avioprevoznici nezainteresovani za ujedinjenje

Predstavnici crnogorske nacionalne aviokompanije Montenegro erlajnsa nijesu odgovorili na upućena pitanja u vezi sa sugestijom AEA
0 komentar(a)
Montenegro erlajnz, Foto: Arhiva Vijesti
Montenegro erlajnz, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.04.2012. 07:14h

Ideju Evropskog udruženja za avioprevoz (AEA) o eventualnom povezivanju ili ujedinjenju aviokompanija sa prostora bivše Jugoslavije nije izazvala naročite reakcije regionalnih avioprevoznika, jer većina nije razmatrala tu mogućnost ili nije željela da je komentariše.

Predstavnici crnogorske nacionalne aviokompanije Montenegro erlajnsa (MA) nijesu odgovorili na upućena pitanja u vezi sa sugestijom AEA, dok su iz Kroacija erlajnsa kazali da ne mogu prejudicirati mogući razvoj događaja na vazduhoplovnom tržištu jugoistočne Europe.

"Bliža saradnja dviju kompanija u budućnosti je moguća kroz zajedničko operisanje na pojedinim rutama, prije svega u cilju postizanja veće profitabilnosti" kazali su predstavnici hrvatskog avioprevoznika

"Hrvatski nacionalni avioprevoznik zasad nije razmatrao mogućnost bliže saradnje sa aviokompanijama iz bivših jugoslovenskih republika, Jat ervejzom (JAT), MA i BH erlajnsom, koji su, prema dostupnim informacijama, u vrlo neizvjesnoj situaciji" rekli su agenciji Mina-business predstavnici Kroacija erlajnsa.

Oni su, međutim, naveli da su uprave te kompanije i slovenačkog Adria ervejza još u aprilu prošle godine postigle dogovor o zajedničkim modelima saradnje, u cilju postizanja boljih performansi i sinergijskog iskorišćavanja njihovih potencijala.

Saradnja sa Adria ervejzom, kako su objasnili, ne uključuje kapitalno udruživanje. Njen prvi korak će biti usmjeren na racionalizaciju korišćenja flote, kroz recipročno kratkoročno iznajmljivanje aviona.

"Bliža saradnja dviju kompanija u budućnosti je moguća kroz zajedničko operisanje na pojedinim rutama, prije svega u cilju postizanja veće profitabilnosti" kazali su predstavnici hrvatskog avioprevoznika, koji je, uprkos negativnim trendovima u civilnom vazduhoplovstvu, prošle godine ostvario rekordne rezultate i smanjio neto gubitak 52 odsto.

Zabilježen je rekordan broj putnika i nivo popunjenosti putničke kabine, poboljšana produktivnost rada, iskorišćenost aviona i tačnost, dok je operativni prihod porastao 14 odsto, a gubitak smanjen 64 odsto.

Različit stav aviokompanija sa prostora bivše Jugoslavije prema ocjeni AEA, da bi za njihov opstanak na tržištu bilo neophodno povezivanje ili čak ujedinjenje tih preduzeća, potvrđuje i ranija najava slovenačnog avioprevoznika o vodećoj ulozi u tom poslu.

Iz Adria ervejza su poručili da će preuzeti vodeću ulogu u formiranju novog avioprevoznika u slučaju da propadne tender za prodaju kompanije, koji će biti raspisan sredinom godine.

BiH erlajnz nisu kontaktirali

Predstavnici BiH erlajnsa tvrde da ih niko nije kontaktirao u vezi sa tim pitanjem, dok u Jat ervejsu nijesu željeli da komentarišu moguće ujedinjenje. Srbijanski avioprevoznik je, međutim, 2010. godine predlagao osnivanje eks-YU saveza, koji bi funkcionisao na principima nižih naknada za hendling na "tuđim" aerodromima i integrisanom sistemu rezervacija.

Hrvatski nacionalni avioprevoznik zasad nije razmatrao mogućnost bliže saradnje sa aviokompanijama iz bivših jugoslovenskih republika, Jat ervejzom (JAT), MA i BiH erlajnsom, koji su, prema dostupnim informacijama, u vrlo neizvjesnoj situaciji

Bonus video: